Itä-Suomen koulu haluaa laajentaa opetustaan

JYRI HÄNNINENLAPPEENRANTA. Itä-Suomen koulu suunnittelee opetuksensa laajent

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Itä-Suomen koulu suunnittelee opetuksensa laajentamista. Koulu hakee opetusministeriöltä lupaa perusopetuksen antamiseen myös 1.-4. luokan oppilaille, kun tähän asti opetuksen piiriin ovat kuuluneet 5.-9. luokat.

– Laajennus parantaisi venäjän kielen osaamista, joka on tarpeellista koko Suomelle. Jos kielen opiskelu aloitettaisiin jo ensimmäisellä luokalla, kielitaito olisi vankemmalla pohjalla peruskoulun päättyessä, sanoo koulun rehtori Petri Kyyrä.

Venäjäpainotteinen Itä-Suomen koulu on ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolella toimiva kielikoulu. Sillä on toimipisteet Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuussa, joissa on yhteensä 312 peruskoulutason oppilasta.

– Olemme arvioineet, että laajennuksen myötä oppilasmäärä nousisi reiluun viiteen sataan. Uusien luokkien oppilaskoot olisivat Lappeenrannassa ja Joensuussa noin 25-30, Imatralla hiukan pienempiä.

Muutos astuisi voimaan vuonna 2008 ja se kattaisi ala-asteen kaikki luokat vuonna 2012. Itä-Suomen koulu antaa ennestään myös lukiotason opetusta.

MINISTERIÖLLE JÄTETTÄVÄSSÄ hakemuksessa painotetaan myös koulun erityistehtäviä maahanmuuttajien kotouttamisessa, yrittäjyyden edistämisessä ja alueellisena osaamiskeskuksena.

– Maahanmuuttajien sopeuttaminen on tärkeää työssämme. Oppilaistamme tällä hetkellä kuitenkin vain 25 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Vanhemmat eri puolilla maakuntaa ovat ymmärtäneet kielitaidon merkityksen. Monet oppilaistamme tulevat nykyisin Lappeenrannan ympäristökunnista.

Suunnitelmien toteutuminen on kiinni rahoituksesta. Koulu haluaa opetusministeriöltä korotettua valtion osuutta, joka myönnettäisiin pysyvänä.

– Tähän asti tukea on maksettu harkinnanvaraisena ja takautuvasti, eli esimerkiksi vuoden 2006 tuesta saamme päätöksen vasta lähiaikoina. Tämä vaikeuttaa pitkäjänteistä suunnittelua ja budjetin laatimista, sanoo koulun säätiön hallituksen puheenjohtaja Jouni Eerola.

YHDEN OPPILAAN lukuvuosikustannukset ovat arviolta 6 500 euroa, joten laajennus maksaisi noin 1,2-1,4 miljoonaa euroa. Koulua pyörittävän säätiön omistavat Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun kaupungit. Niiden kukkarossa laajennus ei näkyisi oleellisesti.

– Kaupunkien maksuosuus koulun menoista on kolme prosenttia valtiolta saatavasta tuesta, Kyyrä sanoo.

Lappeenrannan koulutoimenjohtajan Tuija Willbergin mukaan kasvava tilantarve ei muodostuisi ongelmaksi. Koulun Lappeenrannan toimipiste sijaitsee kaupungin vuokraamissa tiloissa Opintiellä Kesämäessä.

– Opetusta annettaisiin Kesämäenrinteen koululla, jossa on riittävät tilat. Etenkin, kun tulevina vuosina luokkakoot supistuvat ikäryhmien pienentyessä.

– Kesämäenrinteessä on jo ennestään englanninkielipainotteista opetusta, joten alueelle syntyisi vahva vieraiden kielien opetukseen painottuva koulukeskittymä, Willberg sanoo.

Eerolan mukaan lisätilantarpeesta on keskusteltu alustavasti myös Imatran kaupungin edustajien kanssa, jonka ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti.

NAAPURUUDESTA ja tiiviistä kauppa- ja kulttuurisuhteista huolimatta Suomessa on varsin vähän venäjän kielen osaajia, vaikka heidän kysyntä kasvaa työmarkkinoilla jatkuvasti.

Itä-Suomen koulussa on kaikista Suomessa venäjää pitkänä A-kielenä opiskelevista oppilaista jopa 40 prosenttia. Rehtori Kyyrä pitääkin valtakunnallista tilannetta huolestuttavana.

– Venäjän kielen taito on käymässä harvinaiseksi. Nykyiset kielen osaajat ovat eläköitymässä ja uusia on tulossa vain vähän. Jos koulutusta ei lisätä, syntyy meille valtava aukko, jota ei kyetä täyttämään hetkessä, Kyyrä sanoo.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Itä-Suomen koulun pihalla käy lähivuosina entistä kovempi vilske, jos koulun suunnitelmat opetuksen laajentamisesta toteutuvat. Kuva on koulun Lappeenrannan toimipisteestä.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen