Lappeenrannan seudulla pahin sähkökatkos 25 vuoteen

Lappeenrannan Energian avojohtoverkosto romahti keskiviikkoyönä. Sähköt katkesivat 5 000 asiakkaalta. Painava lumi taivutti jatkuvasti puita sähkölinjoille. Pienjännitevikojen korjaus jatkuu loppuviikon.

ILPO LESKINEN

LUMIMYRÄKKÄ aiheutti Lappeenrannan seudulla pahimman sähkökatkoksen 25 vuoteen. Katkokset sai aikaan märkä ja raskas lumi, joka painaa puita sähkölinjojen päälle. Näin kertoo käyttöpäällikkö Kari Kivistö Lappeenrannan Energiasta.

­·Me olemme vuosien aikana säästyneet pahoilta lumituhoilta, mutta nyt tämä tuli kerralla.

­·Vaikka kuinka raivaamme puita pois, linjakadun ulkopuolelta tulee koko ajan uusia puita linjojen päälle.

PAHIMMILLAAN sähköt olivat poikki noin 5 000 asiakkaalta.

Katkoksia on Kivistön mukaan esiintynyt koko ilmajohtoverkon alueella: Lappeenrannassa, Savitaipaleella, Lemillä, Taipalsaarella ja Ylämaalla. Vaikein tilanne on ollut Savitaipaleen, Lemin ja Ylämaan maaseudulla.

ONGELMAT ALKOIVAT Kivistön mukaan tiistaina iltaseitsemältä.

­·Puolenyön aikaan verkko romahti totaalisesti avojohto-osuuksilla. Näitä vikoja korjataan koko ajan, mutta tilanne on paha vieläkin, Kivistö sanoi iltapäivällä.

Taajamien sähkönsaantia on yritetty nopeuttaa. Tarkoitus on korjata ensin keskijänniteverkko kuntoon, mikä jatkuu torstaiyölle. Pienjännitevikoja korjataan sen jälkeen, mikä kestänee Kivistön mukaan koko loppuviikon.

SÄHKÖLINJOILLE taipuneet puut aiheuttivat maasulkuja ja katkoivat johtimia. Puoliltaöin puolet yhtiön asentajista oli töissä. Kaikki lähes 50 asentajaa oli saatu töihin keskiviikkoaamuna.

Tilanne ei Kivistön mukaan ole vielä ohi, vaikka linjojen raivaustyöt jatkuvat. Puihin tarttunut lumi kasaa lumisateen myötä lisää lunta oksille. Painava lumikuorma taivuttaa puita linjojen päälle kaukaa johtoaukkojen ulkopuolelta.

­·Sähkölinjoille kaatuneista puista on hyvä ilmoittaa meille. Puita ei missään nimessä saa mennä omin päin poistamaan, Kivistö muistuttaa.

SUOMENNIEMEN läntinen puolisko oli pimeänä tuntikausia.

Käyttöpäällikkö Arto Nieminen Suur-Savon Sähkön verkkoyhtiöstä kertoo, että viat alkoivat aikaisin aamulla ja kestivät kello 13­-14 saakka. Pisimmillään sähköt olivat poikki kymmenisen tuntia.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen