Taipalsaari velkaantuu investointien vuoksi

HEIKKI SOPANENTAIPALSAARI. Taipalsaarelaisten velkataakka kasvaa ensi vuonna

HEIKKI SOPANEN

TAIPALSAARI. Taipalsaarelaisten velkataakka kasvaa ensi vuonna sadalla eurolla asukasta kohti. Kunnan velkaantuminen jatkuu myös kahtena seuraavana vuonna, jos taloussuunnitelmaan kirjatut investoinnit toteutetaan.

Kuntalaisten palvelujen taso säilyy ensi vuonna, joskin luvassa on taksojen tarkistuksia muun muassa lämmitysenergian ja joidenkin muiden kunnan palvelujen osalta. Energian hintaa kunta nostaa asiakkailtaan jo vuoden alussa, ja perusturvalautakunnan taksantarkistukset toteutuvat vuoden lopulla.

TAIPALSAAREN kunnanjohtaja Jari Willman sanoo, että velkamäärä kehittyy ikävä kyllä väärään suuntaan tasapainoista kuntataloutta ajatellen. Taipalsaari investoi ensi vuonna lähes 1,2 miljoonalla eurolla. Investointien maksamiseksi kunnan lainamäärä lisääntyy puolella miljoonalla eurolla eli 4,6 miljoonaan euroon.

Laskelma sisältää oletuksen, että Kirjamoinniemen tonteista saadaan myyntituloja puoli miljoonaa euroa.

– Rakentaminen jatkuu 1,5 – 2 miljoonan euron tasolla myös 2008-2009, mikä kasvattaa velkamäärää entisestään, kunnanjohtaja Willman sanoo.

Vuosina 2007-2008 rakennetaan muun muassa uusi kirjasto ja kirkonkylän liikuntahalli.

TAIPALSAAREN pitää varautua ensi vuonna myös päivähoitomenojen kasvuun. Vuoden vaihteessa päivähoitojonossa on kolmisenkymmentä lasta.

– Se tarkoittaa, että joudumme avaamaan uusia päivähoitoyksiköitä, mikä lisää päivähoidon palkkamenoja, kunnanjohtaja Willman kertoo.

Päivähoidon uusista palkkamenoista päättäminen jää kunnanvaltuuston tehtäväksi, kun se käsittelee kunnanhallituksen ensi vuoden talousarvioehdotusta. Hallitus ei osoittanut budjetissaan päivähoitoon ylimääräisiä euroja, vaikka palkkamenojen kasvu on tiedossa.

– Aikataulullisesti olisi ollut järkevää, että hallitus olisi esittänyt palkkoihin määrärahan. Nyt sitä pitää vielä miettiä ja asian ratkaisemisessa saattaa tulla kiire. Valtuusto käsittelee budjettia joulukuun 13. päivä, Willman kertoo.

VAIKKA Taipalsaaren talousnäkymät ovat parin vuoden aikana synkistyneet, kunnanhallitus ei ole miettinyt veroprosentin korottamista.

– Kyllä kokonaisuus vielä pysyy kasassa, vaikka velkaantuminen onkin nopeaa. Verotulot ovat kuitenkin kehittyneet varsin hyvin, kunnanjohtaja Willman kertoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen