Verosuunnittelu ei ole Hynysen juttuja

LAPPEENRANTALAINEN Kotiteollisuus-yhtyeen solisti Jouni Hynynen sai maksettavaksi jäännö

LAPPEENRANTALAINEN Kotiteollisuus-yhtyeen solisti Jouni Hynynen sai maksettavaksi jäännösveroa 9131 euroa. Se ei ollut edes yhtyeen jäsenten kärkipäätä.

­ Olen h-tin huono raha-asioissa, paitsi olen kyllä hyvä säästämään, Hynynen kertoi.

­ En osaa organisoida miun veroasioita. Viime vuonna maksoin puolet vuodesta jotain käsittämätöntä 70 prosenttia, mutta silti sain tuollaisen palautteen. Kieltämättä tulee vähän mieleen, että mitä tässä rimpuilee, kun aina joudut kuitenkin maksamaan.

­ Mitä enemmän teet töitä, sitä enemmän rankaistaan. Olen oikeasti viimeisten kolmen tai neljän vuoden aikana tehnyt kovasti töitä. Tiedän kuitenkin, että vika on myös minussa. En ole osannut katsella veroprosentteja kohdalleen.

Hynynen täyttelee veroilmoituksensa itse, ja mahdollisimman viime tingassa.

­ Tiedän, että se on tyhmyyttä, mutta minulle on hirveän vaikea antaa raha-asioita muiden käsiteltäväksi. Haluan kantaa vastuun itse, kävi miten kävi.

KOTITEOLLISUUDEN taustaksi on perustettu pari vuotta sitten yhtiö muun muassa helpottamaan veroasioissa.

­ En ole kyllä huomannut mitään säästöä.

Muusikot saavat periaatteessa vähennyksiä muun muassa instrumenteista ja nuoteista. Jotkut ovat neuvoneet Hynystäkin ostamaan mahdollisimman paljon rompetta. Hän tuumaa kuitenkin, ettei tarvitse mitään, kun on hankkinut hyvät kamat jo vuosia sitten.

Tuoreimpaan verotukseen Hynynen löysi kuitteja tuhansien eurojen arvosta, mutta niistä meni vain murto-osa verottajalla läpi vähennyksinä.

Esiintyvällä taiteilijalla kuluu esimerkiksi vuodessa paljon asuja, kun hikoilee. Nämä asiat pitäisi joskus selvittää verottajan kanssa.

Hynynen sanoo ymmärtävänsä verotusta ja sitä, että verorahoilla saa myös vastinetta.

­ En lähde sitä arvostelemaan. Vaikka välillä vähän kirpaisee, Suomessa on kaikesta huolimatta asiallisia etuuksia, joita veroilla kustannetaan.

Kuvateksti

VILLE PESONEN

Kotiteollisuuden Jouni Hynynen myöntää, että veroilmoitus jää viime tinkaan.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen