Etelä-Karjalaan tulee uusi syöpätukikeskus

Tilojen haku alkaa Lappeenrannassa. Saimaan Syöpäyhdistys muuttaa Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella.

MATTI VEIJALAINEN

ETELÄ-KARJALA saa uuden syöpätukikeskuksen. Perustaja on Saimaan Syöpäyhdistys, joka saa Raha-automaattiyhdistykseltä investointiavustuksen uusien toimitilojen hankintaan. Toiminnanjohtaja Leila Märkjärvi kuittaa avustuksen tyytyväisenä. Erityisen iloinen Märkjärvi on siitä, että rahanjakaja osoitti joulumieltä siitä huolimatta, ettei hakija pystynyt suoraan kertomaan investointikohdettaan.

– Kun jätimme hakemuksen kesällä, puhuimme Lappeenrannan Galleriaan menosta. Se vaihe on kuitenkin ohi, ellei neuvotteluja avata uudelleen, Märkjärvi kertoo.

Nyt syöpäyhdistys lähtee hakemaan uudelle keskustukikohdalleen noin 200 neliön toimitiloja Lappeenrannasta. Raha-automaattiyhdistyksen avustus varmistaa Märkjärven mukaan uuden toimipaikan toteutumisen. Toive on, että uusissa tiloissa ollaan jo ensi vuonna.

– Tai viimeistään vuonna 2008. RAY:n seuraavaan avustusjakoon meillä on jatko-optio, Märkjärvi kertoo.

TOISTAISEKSI syöpäyhdistys jatkaa Lappeenrannan Raatihuoneenkadulla. Uusissa avarammissa tiloissa syöpäneuvontapalveluja lisätään. Märkjärven mukaan samalla uudistetaan sähköisiä palveluja. Etäpalvelut ovat tärkeä tuote, koska 10 000 jäsenisellä yhdistyksellä on toimipisteitä ja jäseniä Etelä-Karjalan lisäksi myös Etelä-Savossa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on Märkjärven mukaan henkilökunnan lisääminen, kun terveysvalistukseen pannaan lisää panoksia. Nykyään yhdistyksellä on seitsemän vakainaista työntekijää.

– Työtä riittää. Esimerkiksi lasten ja nuorten ylipaino on yksi syöpäriski sekin, Märkjärvi sanoo.

Saimaan Syöpäyhdistyksen 247 000 euron kokonaisavustus on Etelä-Karjalan suurin. Investointi- ja yleisavustusten lisäksi Raha-automaattiyhdistys antaa yhdistykselle projektiavustuksen potilaiden saattohoidon vapaaehtoistyön laajentamiseen.

JOUTSENON Vanhustaloyhdistys saa 200 000 euron jatkorahoituksen Kangasvuokon palvelutalon laajennusosaksi tulevan senioritalon rakentamiseen. Työmaalla tehdään neljättä kerrosta. Valmista tulee toiminnanjohtaja Tellervo Jokisen mukaan keväällä. Jakoon tulee 26 palveluasuntoa. Ennakkokysyntää on jo ollut. Uusi talo tuo aluksi pari uutta työpaikkaa. Joutsenossa toimiva Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti saa 119 000 euron toiminta-avustuksen. Allergia- ja astmaliiton hakemus instituutin remonttirahoista ei sitä vastoin mennyt läpi.

SAVITAIPALEEN vanhuksia RAY muisti myös. Savitaipaleen Vanhaintuki ry saa tukea vanhustentalojen remonttikuluihin ja automaattisen sammutusjärjestelmän hankintaan. Lisäksi Vanhaintuki saa projektirahoitusta ikäihmisten mielenterveyden edistämisprojektiin. Lemin Vanhustentuki ry saa rahoitusapua palvelutalojen lv-remonttiin.

IMATRAN suurimman 82 000 euron yhdistymisavustuksen saa Vuoksenlaakson Ensi- ja turvakoti ry. Uusi avustuskohde yhdistyksellä on paloilmoitinjärjestelmän hankinta. Ensi- ja turvakotien liiton valtakunnallisia avustuksia osittuu myös Etelä-Karjalaan. Imatralle tulee tukea muun muassa perhekuntoutustyöhön ja Lappeenrantaan kohdennetaan avustusta perheväkivallan ehkäisyyn tähtäävään Jussi-toimintaan. Etelä-Karjalan Perhetyön Kehittämisyhdistys saa perhetyöhönsä 208 000 euron avustuksen kohdennettuina toiminta-avustuksina.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Saimaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Leila Märkjärvi sai muiden joulukorttien päälle mieluisaa postia RAY:ltä. Investointiavustus muuttaa uuden syöpätukikeskuksen haaveesta totta.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen