Sairastelu pilasi hiihtäjä Riikka Sarasojan alkukauden

Savitaipalelaisen tavoitteina ovat yhä Sapporon MM-kilpailut ja maailmancup. Joululahjaksi hän toivoo lunta, lunta ja lunta.

SAVITAIPALE. Hiihtäjä Riikka Sarasojan, 24, alkukausi ei ole mennyt ihan niin kuin piti. Hänen nimeään ei ole näkynyt kotimaisten kisojen tuloslistojen kärjessä.

Lappeen Rientoa edustavan naisen harjoittelujakso meni mönkään jatkuvan sairastelun vuoksi ja se on näkynyt kauden avauskisoissa.

– Sairastin seitsemän viikkoa harjoituskaudella, oli kurkkukipua ja kuumetta. Ei siinä auttanut kuin levätä. Kun miettii noita ongelmia, niin niihin suhteutettuna on mennyt ihan ok, Sarasoja kertoo.

Sarasoja on pysynyt terveenä viimeiset pari kuukautta ja kunto alkaa asettua pikkuhiljaa kohdilleen. Hän ei aio tinkiä päätavoitteestaan eli pääsystä Sapporon MM-kisakoneeseen.

– Jos vaikka sprinttiviestiporukkaan, hän toivoo.

Syyspuolen maailmacupit ovat menneet savitaipalelaishiihtäjältä sivu suun, mutta hän pyrkii edelleen cup-rinkiin. Toki tavoitteena on myös menestys SM-hiihdoissa.

– Nyt pitäisi saada kisoja alle, hän toteaa.

Seuraava näytön paikka Sarasojalla on edessä loppiaisen jälkeen 6.–7. tammikuuta Norjan Gjövikissä, jossa hiihdetään Skandinavia-cupia. Siellä on mukana 13 suomalaishiihtäjää. Sarasoja hiihtää vapaan hiihtotavan sprintin ja vitosen.

– Toivon, että onnistun siellä niin hyvin, että pääsen maailmancupiin.

Sarasojaa harmitti etukäteen se, että Skandinavia-cupin kanssa samaan aikaan kisaillaan maakuntaviesti Savitaipaleella. Nyt näyttää siltä, että maakuntaviesti joudutaan siirtämään lumipulan vuoksi.

– Se on toisaalta hyvä. Haluaisin niin mukaan Savitaipaleen joukkueeseen.

Lumettomuus on haitannut Sarasojan treenaamista. Saadakseen vaihtelua punttitreeniin ja sauvakävelyyn, hiihtäjän on pitänyt reissata olosuhteiden perässä. Hän on ollut sekä maajoukkueen mukana että omilla leireillään.

– Olen ollut Saariselällä, Rukalla ja Vuokatissa, hän luettelee.

Säätiedotusten valossa näyttää siltä, että Sarasoja saa pakata ja purkaa matkalaukkuja myös joulun jälkeen. Jossakin välissä naisen pitää ehtiä myös poikaystävän luokse Seinäjoelle.

Tässä kaikessa tohinassa opinnot Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä ovat koko lailla jäissä.

– Hotelleissa on kyllä tylsää, jos niissä pitää olla pitkiä aikoja, Sarasoja huokaa.

Hän kuluttaa hotellihuoneissa aikaansa naistenlehtiä lukien ja telkkaria katsoen.

– Pako on tällä hetkellä ykkössarja, hän mainitsee.

Jyväskylässä asuva Riikka Sarasoja matkasi joulunviettoon vanhempiensa kotiin Savitaipaleelle perjantaina. Vielä samana aamuna hän veti hiihtolenkin Jyväskylän Laajavuoressa, jossa kilometrin latu on saatu pysymään kunnossa tykittämällä.

– Sitä lenkkiä olen saanut kiertää ihan riittämiin, hän virnistää.

Savitaipaleelle päästyään hiihtäjä meni ensitöikseen hierojalle. Lauantaina urheilija vetää treenit ohjelman mukaan, mutta joulun pyhi-nä hän aikoo ottaa ainakin yhden päivän täysin rennosti.

– Varmasti syön pari päivää mitä sattuu. Ensin suolaista ja sitten niin paljon makeaa, että on huono olo ja pitää ottaa taas suolaista, hän kuvailee tuttua joulukaavaa.

Sarasojan joululepo on päättynyt perinteisesti Tapaninpäivän kisoihin Kausalassa. Tänä vuonna ne jäävät väliin lumenpuutteen vuoksi.

Hiihtäjällä on yksi joululahjatoive ylitse muiden.

– Lunta, lunta ja lunta!

Lisäksi Sarasoja olisi mielissään parfyymeistä ja matkustamista helpottavista tavaroista kuten matkatyynystä.

– Yleensä olen toivonut elektroniikkaa ja pelejä. Nyt toivon pleikkarin laulujuttua MegaStaraokea, hän paljastaa.

Sarasoja tunnustautuu suureksi pleikkaripelien ystäväksi. Tällä hetkellä naisen suosikki on lumilautailupeli.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen