Galleria Mame ja Kahvila Aleksandra yhteiseen liiketilaan

Kaikki Hinkkasen talon yrittäjät jatkavat toimintaa uusilla liikepaikoilla. Yrittäjien mielessä siintää vielä mahdollinen paluu Kauppakadun varrelle.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Hinkkasen talossa Kauppakadun varrella eletään jäähyväistunnelmissa. Joulun alla asiakasvirta on vielä vilkas, mutta vuodenvaihteen jälkeen vanhan talon uumeniin laskeutuu hiljaisuus. Pitkään kiistelyn kohteena olleen talon kohtalo on vielä epäselvä, mutta yrittäjien vuokrasopimukset ovat nyt loppumassa.

– Joulukuun loppuun ollaan vielä tässä, sitten ovet pistetään kiinni ja tilat tyhjennetään, Galleria Mamen omistaja Marja Heiliö kertoo.

Heiliö oli jo henkisesti valmis lopettamaan gallerian pidon kokonaan. Toisin kuitenkin kävi.

Galleria Mame ja Hinkkasen talossa sijaitseva Konditoria-Kahvila Aleksandra ovat vastikään löytäneet Lappeenrannan keskustasta uuden, yhteisen liiketilan.

– Asia on juuri selvinnyt. Nimet eivät ole vielä paperissa, Heiliö selvittää.

Heiliö on pyörittänyt galleriaansa Hinkkasen talossa 12 vuotta.

Surutyötä talosta lähtemisen vuoksi hän sanoo tehneensä pikkuhiljaa, sillä mahdollinen lähtö on ollut tiedossa vuodesta toiseen.

– Tietysti olen haikealla mielellä, mutta tykkään myös uusista asioista. Miksi turhaan katsoa taaksepäin, jos voi katsoa eteenpäin, Heiliö pohtii.

Heiliön mukaan asiat on hoidettu hyvässä yhteisymmärryksessä kiinteistönomistajan kanssa.

– Eihän sitä tiedä, vaikka vielä tultaisiin takaisin. Kaikki on vielä auki, mutta jos tähän joskus tulee uusi rakennus, meillä on uusi mahdollisuus.

KONDITORIA-KAHVILA Aleksandran omistaja Sinikka Ikävalko kertoo olevansa tulevaisuuden suhteen toiveikkaalla ja positiivisella mielellä.

– Uusi liiketila on ihan kävelymatkan päässä, torin liepeillä, Ikävalko vihjaa.

Aleksandra toimii Hinkkasen talossa vielä tammikuun loppuun saakka. Uusissa liiketiloissa tehdään alkuvuodesta remonttia. Aleksandran ja Galleria Mamen on tarkoitus aloittaa toiminta yhteisissä tiloissa maaliskuussa.

– Nyt on ollut niin paljon töissä kiirettä, että en ole ehtinyt miettiä muuttoa. Mutta onhan tämä ollut haikeaa, Ikävalko miettii.

Tieto mahdollisesta lähdöstä on tosin alusta lähtien ollut Ikävalkon tiedossa. Kahvila on ehtinyt toimia talossa reilut kaksi vuotta.

Uusissa liiketiloissa perusasiat säilyvät samoina. Aleksandrasta saa tulevaisuudessakin itse leivottuja herkkuja.

OMPELIMO ja lahjapuoti Eleonora pitää uudenvuoden jälkeen vielä muutaman tyhjennysmyyntipäivän. Sitten senkin taru Hinkkasen talossa on ohi. Uusi liiketila Valtakadulla on ollut avoinna jo marraskuun alusta lähtien.

– Toiminta jatkuu muuten samanlaisena, mutta sisustustavaraa tulee lisää, Eleonoran omistaja Marjaliisa Tingander kaavailee.

Uuteen liiketilaan Tingander on tyytyväinen.

– Se on lämmin! Se on ylellistä, sillä kymmenen vuotta olen palellut täällä. Oman terveydentilan takia muutan kyllä mielelläni, Tingander sanoo.

Haikeutta on silti ilmassa.

– Vanhaa taloa ja miljöötä tulee ikävä. Juuri yhtenä aamuna katselin Kauppakadun jouluvaloja ja mietin, miten ikävä tulee, Tingander huokaa.

Ajatus paluusta tuntuu houkuttelevalta.

– Takaraivossa on ajatus siitä, että tultaisiin takaisin, jos tähän joskus rakennetaan uusi liiketalo.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Hinkkasen talon liikkeissä pitää joulun alla kiirettä, mutta vuodenvaihteen jälkeen talo hiljenee. Konditoria-Kahvila Aleksandran kahvilavastaava Teija Silván sanoo lähdön olevan haikeaa, mutta uudessa liikepaikassa odottavat uudet haasteet.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo