Joutsenolaisten enemmistö vastustaa kuntaliitosta

Etelä-Saimaan kyselyyn vastanneet ovat kansanäänestyksen kannalla sekä Joutsenossa että Lappeenrannassa. Vastanneiden mielestä liitossuunnitelmasta ei ole jaettu riittävästi tietoa.

HEIKKI SOPANEN

SELVÄ ENEMMISTÖ joutsenolaisista vastustaa kuntaliitosta Lappeenrannan kanssa. Etelä-Saimaan teettämässä kuntaliitoskyselyssä 61 prosenttia kyselyyn vastanneista joutsenolaisista sanoisi ei kuntaliitokselle, jos siitä järjestettäisiin nyt kansanäänestys.

Lappeenrantalaisista liitosta vastustaa 22 prosenttia vastanneista. Kyselyssä haastateltiin marras­joulukuun vaihteessa puhelimitse noin 200 joutsenolaista ja 200 lappeenrantalaista.

Joutsenossa kuntaliitoksen kannalla on 29 prosenttia, ja Lappeenrannassa 43 prosenttia vastanneista. Lappeenrantalaisista yli kolmannes ei osannut kertoa mielipidettään, kun joutsenolaisista vain kymmenellä prosentilla ei ollut mielipidettä liitoksesta.

JOUTSENOLAISTEN ja lappeenrantalaisten enemmistö oli sitä mieltä, että kuntaliitoksesta pitää järjestää kansanäänestys. Joutsenolaisista sitä vaatii 84 prosenttia vastaajista ja lappeenrantalaisista 73 prosenttia.

Toisaalta 31 prosenttia joutsenolaisista ja 38 prosenttia lappeenrantalaisista on valmis jättämään kuntaliitoksesta päättämisen kaupunginvaltuutetuille, koska näillä on eniten tietoa asiasta.

Vaikka suurin osa vastanneista ei ollut mielestään saanut riittävästi tietoa kuntaliitoshankkeesta, monilla oli mielestään selkeä käsitys sen eduista ja haitoista.

Noin 80 prosenttia joutsenolaisista uskoo, että yhdistynyt kunta kehittyisi liikaa Lappeenrannan ehdoilla ja syrjäseutujen palvelut heikkenisivät.

KUNTALIITOSTA esittävät kaupunginjohtajat eivät hämmästy kyselyn tuloksista. Joutsenon Kari Korkiakoski ja Lappeenrannan Seppo Miettinen pitävät tuloksia odotettuina.

Korkiakoski odotti jopa suurempaa vastustusta.

Miettistä mietityttää ainoastaan kansanäänestystä vaatineiden lappeenrantalaisten suuri prosenttiluku.

Molemmat arvelevat, että kun kuntalaisten tieto lisääntyy, vastustus vähenee.

Lappeenrannassa johtavat poliitikot luottavat siihen, että kun kuntalaiset saavat lisää faktatietoa, pelot vähenevät ja mielipiteet muuttuvat myönteisempään suuntaan. Joutsenon valtuuston puheenjohtaja Tuula Partanen (kesk.) muistuttaa, että joutsenolaisten pelko palvelutason heikkenemisestä on ymmärrettävä, koska palvelujen taso Joutsenossa on tällä hetkellä monin paikoin Lappeenrantaa parempi.

Hänen mielestään ongelma-asiat pitää nostaa reilusti puntariin.

MAAKUNTA SIVU 6

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen