Ketjujuhlan teko on kunniatehtävä

IMATRA. Imatran linna juhlii itsenäisyyttä jo tänään. Paikkakunnan reserviläisten ja Valtionhotellin

IMATRA. Imatran linna juhlii itsenäisyyttä jo tänään. Paikkakunnan reserviläisten ja Valtionhotellin järjestämä iltajuhla vietetään 42. kerran. Etiketin on talon myyntisihteeri Niina Kenttämaa kirjoittanut tottuneesti. Siihen kuuluvat ulkoisesti tumma puku ja kunniamerkit ja sisäisesti arvokkaaseen tunnelmaan latautuminen. Kenttämaalle juhlan tekeminen on rutiinia. Hän on ollut järjestelyissä mukana 1980-luvun puolivälistä lähtien. Tehtävä kuuluu työnkuvaan, ei kuitenkaan ylimääräisenä vaivana, vaan miellyttävänä velvollisuutena.

– Minusta itsenäisyysjuhlan valmistelu on aina tuntunut hienolta. Järjestelyt aloitetaan hyvissä ajoin. Tänäkin vuonna toimikunta aloitti palaverien pidon elokuussa. Alettiin miettiä juhlapuhujaa, juhlaketjun takojien valintaa ja muita tärkeitä asioita, Kenttämaa kertoo. Valinnat on saatu hoidettua ilman äänestyksiä. Niin tapahtui Kenttämaan mukaan tälläkin kertaa. Puhujaksi kutsuttiin viimeisimmän Imatra-mitalin saaja rakennusneuvos Kauko Evälahti. Ketjuseppien kunniatehtävän saaneiden nimet Kenttämaa tietää myös, muttei vielä kerro. Se vaalitulos tulee julkiseksi vasta illalla.

KUN itsenäisyyden ketjuun on taottu 89. vuosirengas, nostetaan vapaan Suomen symboli takaisin seinälleen. Siellä se herättää huomiota juhlien välilläkin, vaikka vieressä oleva suomenkielinen kilpi tarkoituksen kotimaisille vieraille kertookin.

– Ulkomaiset asiakkaat kyllä kyselevät ketjusta. Muiltakin alkaa tulla kysymyksiä, kun talon esittelykierroksilla ollaan siinä kohdassa, Kenttämaa kertoo.

Ketjun alkupää on Kenttämaan mukaan vanhalta Gutzeitilta saatua laivaketjua. Itsenäisyysjuhlan järjestelytoimikunnan tehtävä on huolehtia, ettei reserviläisten taloon tuoma ketju katkea.

– Tällä hetkellä varastossa on valmiina neljä jatkolenkkiä. Ensi vuonna taotaan kullattu tasalukulenkki Suomen täyttäessä 90, Kenttämaa tietää.

IMATRAN linnan juhlan vieraista useat ovat kestokävijöitä. Varauksia hoitavan Kenttämaan mukaan monilla on pöydissä jopa vakiopaikat. Itse valmisteluemäntä ei tällä kertaa juhlissa ole. Hänen työnsä tulee valmiiksi etukäteen. Itsenäisyyspäivänkin Niina pääsee viettämään perheen parissa.

– Teemme ja syömme yhdessä hyvää ruokaa. Illalla sytytetään kynttilät ja katsotaan sen toisen linnan juhlia.

Kuvateksti

Niina Kenttämaalle itsenäisyyden ketju on työssä tuttu ja ajatuksissa arvokas esine.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen