Komi pitää paikkansa Imatralla

ITY vaihtaisi kaupunginhallituksen puheenjohtajaa. Hallitusmandaatit puhuttavat demareita loppuvuonna.

PETTERI VÄRTÖ

IMATRA. Pentti Komille (sd.) ei etsitä eikä löydy haastajaa Imatralla. Maanantaina 67 vuotta täyttävä Komi jatkaa kaupunginhallituksen puheenjohtajana myös seuraavat kaksi vuotta. Valinnan varmistaa miehen oma halukkuus sekä kahden työväenyhdistyksen tuki.

– En näe hyötyä siinä, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja vaihtuisi. Pesti on vähintään puolipäiväinen ja henkilöitä, joilla siihen on tällä hetkellä aikaa irrottaa, on vähän, ja sellaisia, jotka pestiä ylipäänsä kykenevät hoitamaan, on vielä vähemmän, Antero Lattu perustelee.

Vuoksenniskan työväenyhdistyksen tuleva puheenjohtaja tukee luonnollisesti yhdistystoveriaan. Komia kannattaa myös Imatran sosialidemokraatit, jonka puheenjohtajalle Pekka Ruotsalaiselle riittää tässä vaiheessa Komin oma ilmoitus halusta jatkaa.

Tainionkoskella on sen sijaan valmiutta tukkanuottaan. Imatran työväenyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Luukkanen olisi valmis vaihtamaan kaupunginhallituksen puheenjohtajaa, koska ”jossain vaiheessa asioita on aina muutettava”. Mahdollisia ehdokkaita hän ei halua nimetä.

PUHEENJOHTAJAA kovempi vääntö Imatralla on edessä muista hallituspaikoista. Jouni Eerolan ja Tiina Wilen-Jäppisen ero VTY:n jäsenyydestä ja liittyminen Imatran sosialidemokraatteihin keikautti edellisten kuntavaalien jälkeen tehdyn mandaattijaon kumolleen.

VTY haluaa Antero Latun mukaan säilyttää omat neljä paikkaa hallituksessa. ITY puolestaan tahtoo lisätä hallituksen jäsenmääräänsä yhdestä kahteen selkeän aliedustuksen vuoksi, Heikki Luukkanen sanoo. Pekka Ruotsalainen kiteyttää yhdistysten näkemykset:

– Yhdistykset joutuvat varmasti keskenään puhumaan eikä lopputulosta voi vielä sanoa. Imatran sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö kokoontuu 4. tammikuuta, hän kertoo. Myös Luukkanen arvelee, että neuvotteluja mandaateista on käytävä.

KESKUSTELUT yhdistysten välillä sujunevat suuremmitta selkkauksitta. Jäsenten vilkas vaihtuvuus aiemmin syksyllä on ollut yhdistysten sisäistä käyntiä eikä ole Pekka Ruotsalaisen mukaan vaikuttanut yhdistysten keskinäiseen kemiaan.

– Eerola ja Wilen-Jäppinen eivät ole ketä tahansa jäseniä. Sisäisiä kiistoja yhdistyksessä tai yhdistysten välillä ei kuitenkaan ole odotettavissa. Vuoksenniskan mahdolliset tapahtumat aiemmin ovat sitten kokonaan toinen juttu.

KUNTAVAALIEN 2004 jälkeen Imatran kaupunginhallitukseen sorvattiin toisen varapuheenjohtajan paikka. Paikan merkitys ja hoitaminen on keskusteluttanut Imatralla. Sille on kuitenkin sijansa myös Imatralla, Heikki Luukkanen uskoo.

– Puheenjohtajien määrä ei voi olla sellainen silmänkääntötemppu, että sitä vaihdellaan aina sen mukaan, miten mandaatit on jaettu. On lähdettävä siitä, että varapuheenjohtajia on kaksi. Se on yleinen kunnissa eikä siihen kaupungin talous tai toiminta kaadu.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö