Lappeenranta tavoittelee 250 työpaikkaa vetovoimaohjelmalla

ANNE KOTIHARJULappeenrannan vetovoimaohjelmaan palkattavilla konsulteilla on

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan vetovoimaohjelmaan palkattavilla konsulteilla on kova tavoite: saada kaupunkiin vuoteen 2010 mennessä 250 uutta työpaikkaa. Työpaikkoja poikivat vetovoimaohjelmassa synnytetyt hankkeet ja projektit, joihin tarvitaan vuosittain noin miljoona euroa.

Tavoitteena on muun muassa käynnistää Venäjä-koulutusohjelma yhdessä kansainvälisen huippuyliopiston kanssa sekä saada Lappeenrantaan vähintään kansallisesti merkittävä uusi tutkimuslaitos.

Vetovoimaohjelman vetonauloiksi nousivat Venäjä-liiketoimintakeskus, Metsäklusteri ja Hajautetun energian osaamiskeskittymä. Niitä tukee logistiikka- ja metalliteollisuus.

KAUPUNGIN, kaupunkiyhtiöiden ja Technopoliksen suunnitelma työpaikkojen saamiseksi vaatii kaupungilta vuosittain 300 000 euron rahoitusta. Tuo summa menee Technopolikseen perustettavalle konsulttiyksikölle.

Yksikköön palkataan kaksi henkilöä vetämään ohjelmaa. Toinen valmistelee ohjelmaa ja toimen markkinoi Lappeenrantaa sijoittumispaikkana yrityksille.

Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtaja Tom Hultin selvittää, että vetovoimaohjelmalla yritetään saada jotain konkreettistakin irti esimerkiksi metsäklusteriin liittyvästä osaamiskeskusohjelmasta.

– Miten Lappeenrannassa nämä ohjelmat muutetaan oikeiksi toiminnoiksi ja työpaikoiksi? Jos tarkastellaan päättymässä olevaa osaamiskeskusohjelmaa, niin aika vähäisiksihän ne konkreettiset tulokset ovat jääneet. Nyt tämä osaaminen viedään Lappeenrannassa käytännön tasolle asti.

VETOVOIMAOHJELMA on yksi osa Lappeenrannan markkinointia. Ohjelma hyödyntää Technopoliksen Oulun ja pääkaupunkiseudun kokemuksia.

Hultin uskoo Technopoliksen tuovan tulosta.

– Technopolis on tässä meidän strateginen kumppani ja siitä yritetään ottaa kaikki irti.

Venäjän liiketoimintakeskuksen suunnitelmassa Lappeenranta on Suomen vahvin Venäjä-liiketoimintojen osaamiskeskittymä.

Metsäteollisuudessa taas asema kansainvälisenä metsäteollisuuden pääkaupunkina vahvistuu. Metsäteollisuusklusterin ympärille syntyy uutta tuotekehitys-, koulutus- ja yritystoimintaa.

Koska hajautettu energiatuotanto on vasta kehityskaarensa alkuvaiheessa, Lappeenrantaan on mahdollista luoda alan vahva yrityskeskittymä. Energia-, ympäristötekniikka- ja sähkötekniikkatutkimuksen ympärille on jo alkanut kehkeytyä hajautettuun energiatuotantoon liittyviä yrityksiä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju