Lapsiperheiden palvelusta ei Ruokolahdella tingitä

Kunnan ensi vuoden investoinnit joudutaan vielä rahoittamaan lainarahalla. Koulukeskuksen saneeraus

Kunnan ensi vuoden investoinnit joudutaan vielä rahoittamaan lainarahalla. Koulukeskuksen saneeraus alkaa ensi vuonna, liikuntahallin kohtalo on vielä auki. Uusia asukkaita houkutellaan hyvillä palveluilla ja tonteilla, ei talon pihaan kärrättävillä multakuormilla.

TENHO TIILIKAINEN

Ruokolahti on jatkossakin lapsiystävällinen kunta. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Risto Nevalaisen (kesk.) mukaan kunta pystyy ensi vuonnakin tarjoamaan kuntalaisilleen keskivertoa paremmat palvelut. Samaan aikaan myös kunnan taloudellinen tila on palautumassa entiselleen.

­ Vuosikate voi ensi vuonna olla jo noin miljoonan euron luokkaa, jolloin se kattaa poistot lähes sataprosenttisesti. Investointeihin, joista ylivoimaisesti suurin on koulukeskuksen saneeraus, joudumme ottamaan vielä lisää lainaa, Nevalainen sanoo.

Ruokolahden kunnan ensi vuoden talousarvio on laadittu verotulojen osalta varovaisen toiveikkaasti. Tämä siitä huolimatta, ettei tuloveroprosenttia ole nostettu.

Tämän vastapainona on tosin käyttötalousmenojen vieläkin suurempi kasvu. Ensi vuoden käyttötalousmenojen kasvu tämän vuoden alkuperäiseen talousarvion verrattuna on 3,9 prosenttia.

­ Näin suuri kasvu on liikaa. Mutta esimerkiksi erikoissairaanhoidon maksuosuuksien vaihtelut ovat joskus sietämättömän suuria, kunnanjohtaja Vesa Jäppinen sanoo.

Jäppisen mukaan Ruokolahden kunnan tarjoamat palvelut eivät ensi vuonna huonone.

­ Lapsiperheille tarjotuista palveluista ei ole tingitty eikä tingitä. Pystymme tarjoamaan toimivan päivähoidon, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelut.

RUOKOLAHDEN kunta jatkaa aktiivista kaavoituspolitiikkaansa. Salosaaren asuntoaluetta laajennetaan Kyläjärven ja Saimaan väliselle alueelle, Oritlammelle on luvassa uusi rivitalo, Huhtasenkylään kaavoitetaan uusia asuntotontteja.

­ Emme kuitenkaan ryhdy kikkailemaan asuntoasioissa. Emme ajele multakuormia omakotitalojen pihoille, Jäppinen sanoo.

Kouluverkkoon ei ensi vuonna ole tulossa muutoksia. Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen on kuitenkin huolestunut ruokolahtelaisten lasten lukio-opetuksen tulevaisuudesta. Jäppisen mukaan spekulaatiot Vuoksenniskan lukion kohtalosta aiheuttavat epävarmuutta myös Ruokolahdella.

­ Ruokolahti on tarvinnut Vuoksenniskan yhteiskoulun lukiota, aivan kuten lukiokin on tarvinnut ruokolahtelaisia opiskelijoita.

HELPOTUSTA kunnan taloudelliseen tilaan tuo myös entisen Koivukeskuksen, nykyisen Puntalan teollisuusalueen toimitilojen vähittäinen täyttyminen. Lisäksi kunnan on tarkoitus putsata Koivukeskuksen aiemmat rasitteet pois tämän vuoden tilinpäätöksen yhteydessä.

Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen uskoo, että jo ensi keväänä kaikki Puntalan teollisuusalueen toimitilat ovat täysimääräisesti käytössä.

Kunnan ensi vuoden investoinnit ovat yhteensä runsaat 2,3 miljoonaa euroa. Tästä summasta suurimman osan vie koulukeskuksen saneerauksen aloittaminen. Hankkeeseen on varattu ensi vuodelle runsaat 1,8 miljoonaa euroa.

­ Kunta joutuu ottamaan ensi vuonna lisää velkaa, koska joudumme rahoittamaan investoinnit lainarahalla. Lainavaraus on 2,3 miljoonaa euroa, mutta toivottavasti aivan näin paljoa lainaa ei tarvitse ottaa. Lainatarve riippuu myös käyttöomaisuuden myyntitulojen suuruudesta, hallintojohtaja Helena Kosonen kertoo.

Suurimmat investoinnit

Koulukeskuksen peruskorjaus 1 822 000 euroa.

Imatran seudun kehitysyhtiön osakepääoman korotus 37 200 euroa.

Palvelukeskuksen potilashuoneiden valaistuksen parantaminen 14 000 euroa.

Puntalan teollisuusalueen väestönsuojan rakentaminen 58 000 euroa.

Liikenneväylät 74 600 euroa.

Kyläjärven vesihuoltolinja 48 900 euroa.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen