Categories
Artikkelit

Puolet Annukasta menee joko vuokralle tai myyntiin ensi vuonna

Iittalan tehtaanmyymälä siirtyy Lappeenrannan Myllymäkeen. Liiketilan omistava Metos Oy etsii uuden vuokralaisen tai myy osuutensa matkailukeskuksesta.

SARI PULLINEN

JOUTSENO. Iittala Groupin tehtaanmyymälä matkailukeskus Annukassa Joutsenossa toimii ensi kesään asti normaalisti. Aikaisintaan 2007 syksyllä on edessä muutto Lappeenrannan Myllymäkeen valmistuvaan uuteen rakennukseen.

Iittalan lähtö merkitsee sitä, että liiketilan omistava Metos Oy joutuu joko löytämään uuden vuokralaisen tai myymään tilat. Myymälä toimii Annukassa 204 neliömetrin liiketilassa, mikä on noin puolet koko kiinteistön liikealasta.

– Annukan osakkeiden omistus jäi meille yrityskauppojen yhteydessä. Koska kiinteistöomistus ei ole meidän ydinliiketoimintaamme, pyrimme niistä eroon jollakin aikavälillä, sanoi ammattikeittiölaiteyritys Metos Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Ahlstén.

– Hätiköityjä päätöksiä ei ole syytä tehdä. Annukan kohdalla meillä on aikaa.

Ahlstén sanoo Metosin neuvottelevan Annukan toisen omistajan, Joutsenon kaupungin, kanssa. Joutsenolla on osakkeista 52 prosenttia ja Metosilla loput.

– Liiketilan saa paremmin kaupaksi, jos siinä on pitkäaikainen vuokralainen, ellei ostajalla ole omaa toimintaa.

Myllymäessä Iittalan tehtaanmyymälälle valmistuvat uudenaikaiset ja Annukan tehtaanmyymälän myymäläpäällikön Tarja Liukan mukaan myös nykyistä hieman suuremmat liiketilat.

– Me olemme olleet Annukassa pysyvin myymälä. Vietimme juuri 20-vuotisjuhlaa, Liukka kertoi.

Myymälässä on seitsemän työntekijää. Iittala Groupin johtajan Ari Siipivirran mukaan he kaikki siirtyvät uuteen paikkaan vanhoina työntekijöinä.

– Henkilökunta on käynyt yt-neuvottelut, Liukka vahvisti.

Liukka pitää uuden paikan vahvuutena ympärillä olevia muita sisustusalan liikkeitä.

Toiminimi Kippo ja kupin yrittäjä Marika Vesikko aikoo pysyä toistaiseksi kaikessa rauhassa Annukassa. Hän on kaksi vuotta myynyt muun muassa Kermansaven astioita sekä eri valmistajien lahjatavaroita.

– Katsellaan, mitä tapahtuu, ja tuleeko Iittalan tilalle mitään. Tässä on hyvin aikaa miettiä. Tehdään ratkaisut sen mukaan, Vesikko sanoi.

Ellei uutta myymälää tule lähtijän tilalle, Vesikko ei usko jäävänsä Annukkaan.

– Ei Annukka minun vetämänäni menesty, hän kuittasi.

Kolmantena yrityksenä Annukassa toimii Artcafé Annukka.

Ari Siipivirta muistuttaa, että muuttoon on vielä pitkä aika.

– Liikennevirrat ovat kehittyneet siten, että Myllymäki on houkuttelevampi liikepaikkana, Siipivirta perusteli.

– Hankkeesta ei voi vielä muuta sanoa, sillä on sovittu, että kiinteistönomistaja tiedottaa rakennuksiin tulevista yrityksistä ajallaan.

– Aikamoinen yllätys tämä Iittalan lähtö meille oli. Kaupunki ei voi tehdä mitään, odotamme nyt vain Metosin virallista ilmoitusta, Annukan hallituksen puheenjohtaja Pekka Kirsi sanoi.

– Meidän intresseissämme on, että tila täyttyy uudestaan. Toiveissa on, että tilalle löytyisi joku samanlainen brändi, mutta en tiedä, onko se mahdollista.

Iittala Groupin tehtaanmyymälä myy Arabian, Hackmanin ja Iittalan tuotteita.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Myymäläpäällikkö Tarja Liukka sanoo henkilökunnan ottaneen muuttouutisen vastaan positiivisella mielellä.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen