Reissumies Antti Ahokas on valmiina ammattilaiskentille

JARMO HÄMÄLÄINENLAPPEENRANTA. Suomalaisen golfin amatöörirankingin ykköspalk

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Suomalaisen golfin amatöörirankingin ykköspalkinnon alkuviikolla pokannut Antti Ahokas vaihtaa tammikuussa Suomen talven Etelä-Afrikan lämpöön. Ammattilaisgolfin Euroopan Tourin vuoden ensimmäinen kisa palataan Etelä-Afrikassa.

– Joulukuussa kävin jo pelaamassa Challenge Touria Argentiinassa ja Meksikossa, mutta silloin olin aika väsynyt. Nyt olen pitänyt lyöntiharjoituksissa taukoa ja keskittynyt fysiikan hoitoon, kertoo 21-vuotias Viipurin Golfin tuore ammattilainen.

Meksikon pelimatka ei jäänyt ehkä golfin vuoksi mieleen, mutta muuten kyllä.

– Kenttä oli Meksiko Cityn lähellä ja hotellissa oli tarkka-ampujat katolla vartioimassa hotellivieraita.

Matkapäiviä Antti Ahokkaalle kertyy tänä vuonna noin 220. Pelireissut ovat suuntautuneet Euroopan ja Etelä-Amerikan lisäksi Yhdysvaltoihin, Etelä-Afrikkaan ja Uuteen-Seelantiin.

-Kentillä menee pelipäivänä aikaa sellaiset kahdeksan tuntia. Kun ihmiset kyselevät, minkälaista oli missäkin maassa, niin täytyy tunnustaa, että eipä siellä paljon muuta nähnyt kuin kentät ja hotellit.

Vuosi sitten palattuaan Yhdysvalloista Ahokas suunnitteli pelaavansa vuoden Euroopan amatöörikisoissa ja suuntaavansa sitten ammattilaiseksi.

– Nyt ollaan aikataulussa ja työpaikka on taskussa. Siirtyminen ammattilaiseksi merkitsee tietysti riskinottoa. Takana ei ole enää maajoukkuetta, eikä liiton rahoitusta, joka oli minulle noin puolet budjetista. Nyt kaikki rahat pitää hankkia itse.

Suurin ero golfissa amatöörin ja ammattilaisen välillä on se, että vain ammattilainen voi ottaa vastaan rahapalkkioita.

– Onhan minulla tietysti sponsoreita ollut amatöörinäkin, mutta se on ollut hyvin rajattua. Amatöörinä ei saa edes hankkia tukea ammattilaisuutta varten, joten aika lyhyeksihän tämä sponsoreiden hankkimisaika on jäänyt, Antti Ahokas kertoo.

Jatkossa pelaaminen on Ahokkaalle aiempaa enemmän yksinäistä yrittämistä.

– Se sopii. Olen aina halunnut tehdä asioita omalla tavallani. Maajoukkueessa piti jatkuvasti olla valmis kompromisseihin.

Ensimmäisen kauden golfammattilaista auttaa maailmalla eteenpäin brittiläinen manageritoimisto Hambric Stellar Golf.

– Se hoitaa yhteyksiä ja järjestelee villejä kortteja eri turnauksiin. Siinä säästyy paljon omaa energiaa.

Suomalaisista Euroopan haastajaturneella pelaavat Antti Ahokkaan lisäksi toinen lappeenrantalainen Toni Karjalainen sekä Roope Kakko ja Mikko Korhonen.

Ahokkaan ja Karjalaisen ohjelmaan kuulu myös joitakin korkeamman tason eli Euroopan Tourin pelejä. Ainoana suomalaisena ET:n kaikkiin turnauksiin on kortti maan ykköspelaajalla Mikko Ilosella.

Kaukana ei ollut Antti Ahokkaaltakaan täysi pelioikeus Euroopan Tourille. Espanjassa marraskuussa pelatussa pitkässä karsinnassa hän jäi yhden lyönnin päähän tavoitteesta.

Sijoitus 30 parhaan tuntumassa takasi kuitenkin täyden pelioikeuden haastajakierrokselle sekä pelioikeuksia ET:n turnauksiin.

– Tietysti otin riskin, kun jätin amatööristatuksen pois. Eihän minulla vielä ollut pelioikeutta mihinkään kategoriaan ammattilaiskisoissa, sanoo Ahokas, joka on tänä vuonna voittanut mm. Irlannin amatöörimestaruuden.

– Challenge Tourin kisoista lähden ensi vuonna hakemaan vauhtia, hyvillä sijoituksilla voi saada lisää pelioikeuksia Euroopan Tourille, Ahokas suunnittelee.

Golfammattilaisten kiertueet rantautuvat Eurooppaan huhtikuussa. Alkuvuoden pelipaikkoja ovat mm. Kolumbia, Guatemala, Costa Rica ja Kenia.

Tänä vuonna Antti Ahokas ehti pelata Suomessa yhden kisan. Ensi kesänä suunnitelmissa on kotimaassa ainakin Lappeenrannassa pelattava Unicef-hyväntekeväisyyskisa.

– Amatöörinä ohjelma oli poukkoilevampaa. Ammattilaiskisat kestävät yleensä tiistaista sunnuntaihin ja siinähän ehtii vielä alkuviikoksi kotiin.

Ahokkaan valmennuksesta on jo kahdeksan vuotta vastannut imatralainen Marko Kostensalo.

– Minulla on hyvä tiimi taustalla. ”Kostin” kanssa pitää joskus pitkillä reissuilla olla tiiviisti yhteydessä, jos tulee vaikka tyylirikko.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Antti Ahokas kaivoi torstaina mailat esiin ensimmäisen kerran vajaan parin viikon lyöntitauon jälkeen.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen