Seurakuntien yhteistyön kehittämistä on jatkettava

Tuomiokapituli torjui seurakuntien yhdistymisaikeet Lappeenrannassa. Yhteistyön lisääminen on kuitenkin tärkeää.

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Suunnitelmat Lappeenrannan seurakuntien yhdistämisestä ovat päättyneet. Mikkelin tuomiokapituli palautti yhdistymisestä tehdyn aloitteen seurakuntayhtymälle.

– Asia on nyt sillä tavalla selvä, että yhdistymistä ei kannata ottaa enää uudelleen esille. Se tie on selkeästi loppunut, Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Juha Tiihonen kommentoi päätöstä.

Vaikka yhdistymissuunnitelmat tyrehtyivät, seurakuntien yhteistyön kehittämistä halutaan kuitenkin jatkaa.

– Seuraavaksi kuunnellaan herkin korvin kuntatason keskustelua. Jos Lappeenrannan ja Joutsenon liitos tapahtuu, silloin jotain täytyy tapahtua seurakunnissakin.

Toinen seurattava asia on kasvavien kaupunginosien vaikutus seurakuntarakenteeseen.

– Seurakuntien vanhat rajat eivät vastaa kaupunginosien kasvamista. Niissä on tehtävä rajojen käyntiä.

Tiihosen mukaan tuomiokapituli perusteli päätöstään yhdistymisaloitteen epätarkoituksenmukaisuudella ja sillä, että mahdollisia kuntaliitoksia ei ollut huomioitu. Kenties merkittävin syy kielteiseen kantaan oli se, että yhdistymisestä ei ollut riittävää yksimielisyyttä.

– Olen pettynyt ja toisaalta en. Keskustelu yhdistymisestä olisi voinut olla kiihkeämpääkin. Nyt on selkeä lähtökohta mistä lähteä eteenpäin, mutta olen varma, että yhtenäkin seurakuntana olisimme toimineet, Tiihonen pohtii.

SAMMONLAHDEN seurakunnan kirkkoherra Jukka Lehtinen uskoo yhteistyön kehittämisen jatkuvan aktiivisesti. Yhteistyö voisi olla konkreettisesti esimerkiksi sitä, että työntekijät liikkuisivat joustavammin eri seurakuntien välillä.

– Oli rakenne mikä hyvänsä, tarvitaan alueellista työtä ja yhteistyön lisäämistä. Asiat eivät voi pysähtyä tähän. Yhteistyötä pitää kehittää ja varautua siihen, että kuntaliitokset tuovat uutta, Lehtinen sanoo.

Seurakuntien yhdistymisen yhtenä tavoitteena oli taloudellinen säästö. Lehtisen mukaan tosin kokemukset jo yhdistyneistä seurakunnista eivät ainakaan ensi alkuun ole tuoneet merkittäviä säästöjä.

– Kiinteistöjen myynnillä, henkilöstön pienentämisellä ja työnkuvien muutoksilla voidaan tasapainottaa taloutta. Irtisanomisia ei ole tulossa, mutta eläköitymistä on paljon.

Lappeessa ja Lauritsalassa eläköitymisen vuoksi avautuvia kirkkoherran virkoja ei ollut alunperin tarkoitus täyttää, koska suunnitelmissa oli seurakuntien yhdistyminen.

– Nyt kun kapitulin päätös oli tämä, niin virat tullaan varmasti avaamaan, Lehtinen kertoo.

KIRKKOVALTUUTETTU Matti Moilanen Lappeenrannan seurakunnasta on tuomiokapitulin päätökseen pettynyt. Hänen mielestään tutkinta jäi kesken eikä tuomiokapituli perehtynyt asiaan kunnolla.

– Selvitystyö jäi vaillinaiseksi ja tämä oli hätiköity päätös. Nyt piispa kyllä vähän käytti kirkkojärjestystä hyväkseen, Moilanen toteaa.

Moilasen mukaan nyt ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa yhteistyön kehittämistä niin, että menopohjaa saisi pienemmäksi ja toiminta ei kärsisi.

– Yhdistymisen suurimmat hyödyt olisivat olleet henkilökunnan parempi käyttö ja menopuolen hillitseminen. Kyllä raha on tärkeää, koska seurakunta tarvitsee toimintaansa rahaa. Seurakunnan tärkein tehtävä on toiminta, ei kiinteistömassojen ylläpito.

LAPPEEN kirkkovaltuutettu Timo-Esa Tuuri on päätöksestä ilahtunut.

– Pidän itsenäisiä seurakuntia rikkautena, sillä jokaisella seurakunnalla on oma identiteetti, Tuuri sanoo.

Tuurin mielestä omalla seurakunnalla on voimakkaita vaikutuksia tunteisiin. Niitä ei pitäisi päätöksenteossa ohittaa.

– Ei kaikkia asioita voi ratkaista tehokkuudella. Itsenäinen seurakunta pitää paikalliskulttuuria yllä.

Tuurinkin mielestä yhteistyötä pitää kehittää. Esimerkiksi virkoja olisi pystyttävä hyödyntämään koko seurakuntayhtymän alueella.

– Kaikkein parasta olisi ollut, jos keskustelu olisi käyty läpi täällä Lappeenrannassa ja lopputulos olisi ollut se, että pysytään itsenäisinä. On ikävää, jos tulee tunne, että tuomiokapitulilta ja piispalta tuli mahtikäsky, Tuuri pohtii.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Lappeen seurakunta kuten muutkin Lappeenrannan seurakunnat säilyvät itsenäisinä.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo