Taipalsaari selvästi kasvukunta

Lappeenrannan kasvu on hiipunut koko ajan. Joutseno ja Savitaipale ovat saaneet pientä lisäystä. Ylämaan väkimäärä on laskenut suhteessa eniten, vauvalisästä huolimatta.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN kunnista vain Taipalsaari on pystynyt kuluvan vuoden aikana kasvattamaan reilusti väkilukuaan. Pikkuisen plussalla ovat myös Lappeenranta, Joutseno ja Savitaipale. Kaikkien muiden kuntien asukasmäärä on laskenut.

Vain Lappeenrannassa ja Taipalsaarella on syntynyt enemmän ihmisiä kuin kuollut. Kotimaista muuttovoittoa ovat saaneet Taipalsaari, Joutseno ja Savitaipale.

Lappeenranta on menettänyt väkeä muihin kuntiin, mutta saanut nettona 90 ihmistä ulkomailta. Etupäässä Venäjältä on muuttanut tänä vuonna Lappeenrantaan 167 ihmistä, ja pois on lähtenyt 77.

Jos Etelä-Karjalassa ei mene kovin hyvin, vielä surkeampia tilastot ovat naapurimaakunnissa: Kymenlaakso on menettänyt kuluvan vuoden aikana 850 asukasta, Etelä-Savo lähes tuhat ja Pohjois-Karjala 650.

Ylämaan väkitappio on ollut suhteessa suurin: 44 henkeä eli prosenteissa 2,84. Taipalsaaren lisäys on 1,41 prosenttia.

Myös Luumäen, Lemin, Rautjärven ja Parikkalan asukasluvut ovat kovassa laskussa. Lemillä on lähiaikojen asia asukasmäärän putoaminen alle 3 000:n, jos suunta ei käänny nopeasti.

Lappeenrannan seudun väkimäärä junnaa käytännössä ennallaan. Sen sijaan Imatran seudulla jatkuu tasainen alaspäinmeno.

LAPPEENRANNAN tavoite on 250 uutta asukasta vuodessa, mutta siitä on jääty pahasti jälkeen jo usean vuoden ajan. Asukasmäärä kasvaa hyvin hitaasti.

Vielä heinäkuussa Lappeenrannan väkiluku oli miinuksella 224 ihmistä, mut-

ta loppuvuotta kohti kaupunki on päässyt täpärästi plussalle.

– Tämä on normaalia vaihtelua, kun opiskelijat lähtevät valmistuttuaan muualle. Se näkyy kaikilla yliopistopaikkakunnilla. Kuitenkin teknillisestä yliopistosta muutetaan enemmän pois kuin muissa yliopistoissa, joissa suurempi osuus sijoittuu opiskeluseudulle. Tähän toivomme muutosta, sanoo kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Lappeenrannan väkiluku kasvoi joskus 1990-luvulla parhaimmillaan jopa 400 hengellä. Viime vuonna lisäys on ollut vaatimaton.

– Uskomme, että tämä on väliaikainen tilanne, mutta se edellyttää reippaampaa syntyvyyttä. Kaupungilla on tontteja, rakentaminen lisääntyy ja tulevaisuus näyttää valoisammalta, Heinonen arvioi.

TAIPALSAARELLA ollaan tyytyväisiä väkiluvun kasvuun. 5 000 asukkaan raja lähestyy kovaa vauhtia. Kunnanjohtaja Jari Willman uskoo sen ylittyvän ensi kevään aikana. Heinäkuussa väkimäärä oli yli 4 970, mutta syksyllä se on hieman laskenut.

– Asukkaita tulee lisää vielä joulukuun aikana. Monet rakentajat haluavat päästä jouluksi uuteen kotiin. Haja-asutusalueella rakennetaan paljon pientaloja.

5 000 asukasta on Willmanin mukaan mukavan pyöreä luku ja sopiva rajapyykki, mutta sillä on myös imagoarvoa.

– Taipalsaaren imago on ollut ihan kohtuullisen hyvä. Tämä meidän ympäristö on aikamoinen vetovoimatekijä. Kiinnostusta on kovasti paljon myös pääkaupunkiseudulta. Jos meillä olisi tarjolla isompia hehtaarin tontteja, niitä menisi kaupaksi niin paljon kuin pystymme tarjoamaan.

YLÄMAAN asukasmäärä on kasvanut kahtena viimeisenä vuotena muutamalla hengellä, mutta tänä vuonna miinusta on tullut 44 asukasta. Kunnanjohtaja Esko Hämäläinen arvelee, että syynä on tilastollinen vaihtelu. Ensi talvena tilastot voivat olla taas toisenlaiset.

Joka tapauksessa väkiluku on kasvanut joulukuussa. Kunnanhallituksen jäsen Seija Husu sai kaksoset toissa yönä heti hallituksen kokouksen jälkeen.

Hämäläinen kertoo, että Ylämaan lapsiluku on kasvanut ja kunta on joutunut perustamaan uusia perhepäivähoitoryhmiä. Kun kuntaan on muuttanut lapsiperheitä, ilmeisesti eläkeläisiä on lähtenyt pois.

Ylämaa tarjoaa mojovat edut muuttajille. Talonrakentajat ja asumattoman rakennuksen vakituiseksi asunnoksi muuttavat saavat 2 500 euron tuen kunnalta. Lisäksi kunta maksaa 300 euron vauvalisän.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen