Wolkoffin talo pukeutui jouluun

HEIKKI SAIRANENKauppakadulla sijaitseva Wolkoffin talo on taas somistettu jo

HEIKKI SAIRANEN

Kauppakadulla sijaitseva Wolkoffin talo on taas somistettu joulutunnelmaan, Wolkoffien jouluperinteitä noudattaen. Joulukuusi on pystytetty ruokasaliin. Ruokasali on ollut Wolkoffeilla kuusen paikkana aina, koska sinne saa korkean, kattoon asti ylettyvän kuusen.

Tänä jouluna kuusi ei aivan kattoon asti ole kasvanut, mutta on sitten sitäkin tuuheampi. Kuusi ei poikkea juuri ollenkaan metsäylioppilaiden presidenttiparille Mäntyniemeen tuomasta kuusesta.

Joulukuusessa komeilevat vanhat koristeet. Tuuhea ja tuoksuva ja syvän vihreä kuusi on saanut oksilleen muun muassa pumpulienkeleitä ja kalan muotoisia koristeita. Juoksenteleepa siellä myös heppa.

Joulukattausta komistaa kukkakori ja hyasintti. Pöydällä on myös perinteisiä herkkuja, mutta museon vierailijoille ne ovat kuitenkin vain silmänruokana.

Wolkoffin talo on toiminut jo yli kymmenen vuotta museona. Kävijöitä on ollut vuosittain noin 6 000. Museon sesonkiaikoja ovat kesäkuukausien ohella juuri joulu ja pääsiäinen.

– Wolkoffin museo on oma pieni kohteensa, jota ei juuri ole markkinoitu, toteaa amanuenssi Elina Vuori Etelä-Karjalan museosta.

Kävijämäärää hän pitää kuitenkin hyvänä siihen nähden, että museoon pääsee tutustumaan vain opastetuilla kiertokäynneillä. Jouluna ja pääsiäisenä kiertokäynneillä on oikein tungosta. Joulunalusviikollakin museossa järjestettiin useita kiertokäyntejä.

– Ensi tammi-helmikuussa museo on suljettu. Sydäntalven aikana kävijämäärä on jäänyt melko pieneksi, Vuori sanoo.

Wolkoffin museo avattiin yleisölle kesäkuussa 1993. Vuotta aiemmin talo oli vähällä tuhoutua tuhopoltossa. Lappeenrannan kaupunki oli remontoinut talon valmiiksi, kun vapunaattona 1992 talo sytytettiin palamaan. Oli vain sattumaa, ettei talo tuhoutunut kokonaan. Irtaimistoa säilyi, koska sitä ei ollut vielä tuotu taloon.

Suunnitelmat Wolkoffin talomuseon perustamisesta virisivät jo 1980-luvulla. Suunnitelmat talon kunnostamisesta sekä luetteloinnin talon esineistöstä teetti Lappeenrannan Kilta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Joulukuusi sijaitsee ruokasalissa. Kuusessa komeilevat vanhat koristeet, kuten pumpulienkelit ja kalan muotoiset koristeet.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen