Yhtiöt vastustavat Vuoksen kansallista kaupunkipuistoa

TENHO TIILIKAINENIMATRA. Vuoksen kansallisen kaupunkipuiston toteutuminen al

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Vuoksen kansallisen kaupunkipuiston toteutuminen alkuperäisessä laajuudessaan on epätodennäköistä. Kaupunki sai rukkaset kumppanuusehdotukseensa Vuoksen alueen suurilta maanomistajilta Stora Ensolta, Tornatorilta ja Fortumilta.

Yhtiöiden mielestä Vuoksen kansalliselle kaupunkipuistolle ei ole perustamisedellytyksiä Imatran kaupungin esittämässä muodossa.

Vuoksen kansalliseen kaupunkipuistoon esitetyistä alueista on yritysten omistuksessa noin puolet.

Kaupunki on ehdottanut maanomistajille kumppanuussopimusta, jolla sovitaan alueiden käytöstä, hoidosta ja mahdollisista omistusjärjestelyistä. Imatran kaupungilla on tuskin varaa niin mittaviin maanhankintoihin, kuin yhtiöt esittävät.

SUURYHTIÖT epäilevät, ettei niille esitetty kumppanuussopimus huomioi riittävästi maanomistajien intressejä, jos yhtiöiden omistamat alueet liitetään kaupunkipuistoon.

Stora Enson, Tornatorin ja Fortumin yhteisessä kirjelmässä puututaan muutamaan yhtiöiden kannalta oleelliseen asiaan.

Yhtiöt eivät kirjelmän mukaan ole saaneet varmuutta siitä, että nykyinen maankäyttö voi jatkua. Epäselväksi on myös jäänyt, voidaanko teollisuuden sekä asumisen tulevat tarpeet turvata, ja ohjaako kansallisen kaupunkipuiston status asemakaavoitusta ja kaavamuutoksia.

Yhtiöiden mielestä maanomistajille ei saa tulla uusia velvollisuuksia eikä vastuita tai kustannuksia.

Maaomaisuuteen ei saa myöskään kohdistua uusia rasitteita.

Maa-alueiden ja myös rakennusten hallinnasta esitetyt tavoitteet ovat yhtiöiden mielestä hyvin yleispiirteisiä ja pääosin vain maanomistajaa sitovia. Hankkeesta on yhtiöiden mielestä vaikea löytää maanomistajille koituvia hyötyjä.

STORA ENSO muistuttaa Harakanhovin olevan teollisuusaluetta, eikä sen luonne vastaa kaupunkipuiston henkeä. Lisäksi aluetta hoidetaan teollisen toiminnan tarpeiden mukaan, jolloin myös maanomistusmuutoksia on vaikea perustella.

Yhtiö muistuttaa myös esittäneensä purkulupaa Tornansaaren, eivätkä tämän anomuksen perusteet ole miksikään muuttuneet.

Stora Enson mielestä Vuoksenrantojen puistomaisten alueiden hoitokustannukset kuuluvat kaupunkipuiston anojalle, jos hanke toteutuu.

– Niskalammen ja Kuparin asuinalueiden tontit ovat osittain vuokratontteja, osittain asukkaiden omistamia ja niiden hoitoon emme puutu, Stora Enson lausunnossa todetaan.

TORNATORIN mielestä ei ole perusteita ottaa kaupunkipuistoon mukaan laajoja, pääasiassa metsätalouskäytössä olevia ja yhtiön omistamia Saimaan saaria. Ei ainakaan ilman omistusjärjestelyjä.

Saimaan ja Vuoksen rantavyöhykkeiden osalta tilanne on Tornatorin mielestä sama. Kaupungin tulisi lunastaa ne itselleen.

FORTUM ilmoittaa, että sille pääasiallinen intressi alueella on vesivoiman tuottaminen. Puiston alueelle sijoittuvat Imatran ja Tainionkosken vesivoimalaitokset niihin liittyvine patoineen sekä vesi- ja ranta-alueineen.

– Tarvitsemme näitä alueitamme ydinliiketoimintaamme, emmekä voi hyväksyä hankkeita, jotka edes välillisesti saattaisivat rajoittaa vesivoiman tuotanto- tai kehittämisedellytyksiä alueella nyt tai tulevaisuudessa, Fortum muistuttaa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Suuryhtiöt Stora Enso, Tornator ja Fortum omistavat satoja hehtaareja maata suunnitellulla Vuoksen kansallisen kaupunkipuiston alueella. Yhtiöiden mielestä Imatran kaupungin tulisi lunastaa alueet itselleen, jos se aikoo toteuttaa kaupunkipuiston.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen