Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta vastustaa yhteistä hallintoa LTY:n kanssa

Koulutuskuntayhtymän hallitus päätti kuitenkin jatkaa yhteisen organisaation luomista. Opiskelijapomo pelkää kehityksen johtavan korkeakoulujen välisen rajan hämärtymiseen.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun yhteistyön syventäminen nytkähti askeleen eteenpäin torstaina.

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus päätti esittää oppilaitosten hallinnollista yhdistämistä ja yhteisen organisaation luomista.

Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ei sen sijaan kannata yhteistä hallintoa.

Opiskelijakunta pelkää korkeakoulujen rajojen hämärtyvän ja itsenäisyyden vähenevän.

– Yhteinen organisaatio uhkaa kaksoismallin säilymistä. Etenkin, jos hankkeen myötä aletaan yhdistellä opintolinjoja, kuten suunnitelmissa on esitetty, sanoo opiskelijakunnan puheenjohtaja Aleksi Martikainen.

Ammattikorkeakoulun ja yliopiston rehtorit ovat pitäneet pelkoa kaksoismallin tuhoamisesta turhana. Heidän mukaansa ammattikorkeakoulu ja yliopisto pysyvät erillään jatkossakin.

Martikaista puheet eivät vakuuta.

– Ainahan sitä lupaillaan kaiken näköistä, mutta todellisuus on usein aivan jotain muuta. Valmistelutyössä ei kuultu opiskelijakuntaa. Pelkään, että meidät sivuutetaan myös hankkeen toteuttamisvaiheessa, Martikainen sanoo.

Opiskelijakunta on kuitenkin valmis tiivistämään yhteistyötä oppilaitosten välillä erilaisten tukipalveluiden, kuten kirjaston ja tietopalveluiden kohdalla.

OSANA yhteistyöhanketta on esitetty ammattikorkeakoulun sähkötekniikan ja tuotantotalouden koulutusohjelmien lopettamista Imatralla. Opiskelijakunta vastustaa suunnitelmia.

Martikainen haluaisi nopeiden ratkaisujen sijaan selvittää, miksi linjat eivät olet kiinnostaneet opiskelijoita. Hän huolehtii myös opiskelijamäärien vähentämisen vaikutuksista Imatralle.

Koulutuskuntayhtymän hallitus pysyi kuitenkin päätöksen takana ja linjat ovat joutumassa vasaran alle.

Hallituksen puheenjohtajan Markku Paavosepän mukaan Imatralle suunnitellaan kuitenkin korvaavaa linjaa, joka voisi keskittyä esimerkiksi metsäteollisuuden käyttämään teknologiaan.

AMMATTIKORKEAKOULUN rehtori Anneli Pirttilä sanoo ymmärtävänsä opiskelijoiden huolestuneisuutta. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei kaksoismallia olla tuhoamassa.

– Ammattikorkeakoululla ja yliopistolla on jatkossakin omat tutkintomallinsa. Yhteistyötä lisäämällä voimme tuottaa jatkossa vähintään yhtä laadukkaita palveluita mahdollisesti pienemmällä rahalla.

Aivan kivuttomasti Pirttiläkään ei usko muutosten sujuvan.

– Opetusministeriö on saneeraamassa korkeakouluverkostoa, joka on aiheuttanut myös tämän paikallisen mylläkän. Yli äyräitten pursuavaa korkeakoulusektoria leikataan nyt. Tässä tehdään todella isoja ratkaisuja, jotka sisältävät valtavia riskejä.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen