Imatra kaatoi terveyspiirin

Etenkin pienten kuntien on nyt haettava muita vaihtoehtoja sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitoon.

ANNE KOTIHARJU

ETELÄ-KARJALAN kuntien pitkään valmistelemaa sosiaali- ja terveyspiiriä ei synny. Imatra ilmoitti tulevansa mukaan vain erikoissairaanhoitoon, mikä palauttaa yhteistyökuvion tavallaan lähtöruutuun. Lähtökohta oli, että Lappeenranta, Imatra ja Joutseno osallistuvat piiriin täydellä palveluvalikolla vuodesta 2009 lukien.

Piiriä valmistelevan työvaliokunnan puheenjohtajan, Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen mukaan jo tässä lausuntojen keruuvaiheessa on selvää, ettei maakunnallinen malli toteudu.

– Hanke ei onnistunut. Nyt pitää katsoa, mikä on se toiseksi paras vaihtoehto.

Piirin ohjausryhmän puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) on harmissaan.

– Ikävää, että tämä nyt kaatui. On tehty valtavasti työtä. Selvitykset osoittivat, että ainoastaan yhteistyöllä saadaan kustannuksia hillittyä. Etenkin pienet kunnat joutuvat nyt vaikeuksiin.

Piirissä kuntien sosiaali- ja terveyshuolto olisi siirtynyt yhteiseen kuntayhtymään. 4 000 työntekijän piiriin olisi keskittynyt noin puolet kuntien tehtävistä.

IMATRAN kaupunginjohtaja Pertti Lintunen vahvistaa, ettei Imatran hyvin yksituumainen kanta enää muutu.

– Tuskin kanta enää mihinkään heilahtaa. Olemme hyvin tarkkaan analysoineet väestön ja talouden. Tiedämme, että jonkin verran pitää resursseja palveluihin lisätä. Ainakin näillä näkymin Imatra pärjää lähitulevaisuuden kohtuullisen hyvin. Ei pystytty osoittamaan, että terveyspiiri olisi yhtään sen edullisempi. Imatra on kyllä mukana kehittämistyössä.

PUITELAKI määrää, että pienten alle 20 000 asukkaan kuntien on järjestettävä perusterveydenhuolto ja siihen läheisesti liittyvät palvelut yhteistyössä. Seppo Miettinen toteaa, ettei Lappeenranta lähde perustamaan piirin tilalle jotain pienempää yhteistä kuntayhtymää.

– Lappeenranta ja Imatra voivat myydä palveluja lähikunnilleen. Toinen vaihtoehto on, että Länsi-Saimaan kunnat järjestävät palvelut keskenään. Kolmas, että pienet kunnat ostavat palvelut sairaanhoitopiiriltä, jonka perussopimusta muokataan.

Miettisestä ei olisi järkevää, että Lappeenranta myisi palvelut myös pohjoispään kunnille, Rautjärvelle, Ruokolahdelle ja Parikkalalle.

Pertti Lintunen kertoo Imatran olevan valmis laajentamaan pohjoispään kuntien kanssa jo käynnissä olevat puitelakiin liittyvät neuvottelut sosiaali- ja terveyspalveluihin.

RUOKOLAHDEN kunnanjohtaja Vesa Jäppinen on pettynyt piirin kaatumiseen.

– Piiri olisi ollut meidän vastaus puitelakiin. Jos sitä ei tule, on pohdittava muuta.

Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman uskoo Länsi-Saimaan kuntien hakevan nyt laajempaa yhteistyökuviota.

– Tottakai piirin kaatuminen olisi pettymys. Pitää rakentaa tilalle muuta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju