Ennätysmärkä loppuvuosi nostattaa vedenpintaa Saimaalla

ILPO LESKINENSAIMAAN PINTA nousee hintojakin nopeammin. Järvenpinta on nouss

ILPO LESKINEN

SAIMAAN PINTA nousee hintojakin nopeammin. Järvenpinta on noussut joulukuussa 30 senttiä. Tammikuussa Saimaan pinta nousee 30–40 senttiä Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan. Loppuvuoden sateet ovat syynä vedenpinnan nopeaan nousuun.

Lokakuussa Vuoksen vesistöalueella (Lappeenrannasta Iisalmeen ja Nurmekseen) satoi kaksinkertaisesti ja joulukuussa yli puolitoistakertaisesti normaaliin verrattuna, kaikki vetenä. Marraskuussa satoi normaalisti, mutta alkukuun lumet sulivat vedeksi Saimaaseen.

VEDENPINTA ALKOI marraskuun lopulla nousta nopeasti. Saimaan ja Vuoksen poikkeusjuoksutus voitiin lopettaa 11. joulukuuta. Tuolloin virtaama palautettiin luonnontilaiseksi eli vedenkorkeuden mukaiseksi.

Saimaan korkeuslukema oli keskiviikkona Lauritsalassa 75,63 metriä merenpinnan yläpuolella (NN+-asteikolla). Vedenpinta on enää 15 senttiä ajankohdan keskikorkeuden (75,78) alapuolella.

JOULUKUUSSA Pielisestä ja Kallavedestä virtasi vettä Saimaaseen puolitoistakertainen määrä normaaliin verrattuna. Vielä marraskuussa tulovirtaama oli 75 prosenttia keskimääräisestä.

Pielisen pinta on noussut metrin marraskuun alusta ja Kallaveden pinta puoli metriä joulukuun alusta. Pielinen on 57 senttiä ja Kallavesi 33 senttiä ajankohdan keskikorkeuden yläpuolella.

ENNUSTEEN MUKAAN Saimaan pinta on kevättalvella selvästi keskikorkeuden yläpuolella. Keskiennusteen mukaan normaalivyöhykkeen yläraja saavutetaan huhtikuussa ja maksimiennusteen mukaan jo maaliskuussa.

Suomen ympäristökeskus on laatinut vedenkorkeusennusteen tammikuun 3. päivän vesitilanteen mukaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen