Lappeenrannan Energian ja EeKoon bonusyhteistyö sähköisti keskustelua

Suosiiko kaupunki yhtä kaupan ryhmittymää? Kohteleeko kaupungin energiayhtiö asiakkaitaan tasapuolisesti?

ANNE KOTIHARJU

Lappeenrannan kaupungin päättäjät pohtivat Lappeenrannan Energian ja Etelä-Karjalan Osuuskaupan bonusyhteistyön sopivuutta hyvin kriittisesti. Joka tapauksessa selvittelyjen ja energiayhtiön hallituksen monen kokouksen jälkeen kolmen vuoden yhteistyösopimus syntyi joulukuun lopulla.

Päättäjiä mietitytti, suosiiko yhteistyö yhtä kaupan ryhmittymää ja kohteleeko kaupungin omistama energiayhtiö asiakkaitaan tasapuolisesti.

Etelä-Karjalan muut sähköyhtiöt eivät usko bonuksen heiluttelevan asiakkaita: tärkeintä sähköyhtiön valinnassa on edelleen sähkön hinta ja hintaan vaikuttava kanta-asiakkuus.

SOPIMUKSEN MUKAAN Lappeenrannan Energian asiakkaat voivat saada bonusta maksamastaan sähkön hinnasta, ei sähkön siirtohinnasta.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen kertoo kimurantin asian valmistelun vieneen aikaa niin, että järjestelmä saadaan nyt käyttöön vähän jälkijunassa, maaliskuusta alkaen.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen pitää olennaisena sitä, että nykyinen energiayhtiön kanta-asiakkuus etuineen säilyy jatkossa bonusedun vaihtoehtona. Edun saa valitsemallaan tavalla ilman, että se edellyttää jonkin kaupparyhmittymän jäsenyyttä.

Energiayhtiö selvitti yhteistyömahdollisuudet muiden kaupan ryhmittymien kanssa. EeKoo jäi Reijo Kolehmaisen mukaan ainoaksi vaihtoehdoksi.

ETELÄ-KARJALAN Osuuskaupan toimitusjohtaja Ahti Manninen ihmettelee asiasta syntynyttä keskustelua.

– Olisiko parempi, että eteläkarjalaiset tekisivät sähkösopimuksen jonkun eteläsuomalaisen tai ulkomaisen firman kanssa? Eikö ole paras, että raha kiertää täällä? Nyt vaikuttaa siltä, että tämäkin hyvä asia yritetään kääntää huonoksi.

Manninen korostaa, että kaupunginhallitus ja energiayhtiön hallitus tekivät yhteistyölinjauksen yksimielisinä.

Osuuskaupalla on ollut valtakunnallinen yhteistyösopimus Vattenfallin kanssa. Sopimus purkaantui viime kesänä.

IMATRAN SEUDUN Sähkön toimitusjohtaja Aimo Sepponen ei pelkää Lappeenrannan Energian kahmivan bonuksella uusia asiakkaita.

– Mekin olimme joitakin vuosia sitten bonusjärjestelmässä, mutta ei se oikein herättänyt kiinnostusta.

– Irtisanoimme sopimuksen emmekä ole sen perään haikailtu. Sen sijaan meillä on oma kanta-asiakasjärjestelmä.

Sepponen ei halua kommentoida kaupungin ja sen energiayhtiön menettelyä.

– Kaikenlaisia kilpailukeinoja on ja Lappeenranta on harkinnut tuon sitten oikeaksi.

Parikkalan Valon myyntipäällikkö Martti Kauppinen ei hätkähdä bonushoukutinta.

– Näitä on ollut ennenkin. Ei meiltä ole siirtynyt asiakkaita esimerkiksi Vattenfallin tai Fortumin vastaavantyyppisen markkinoinnin takia. Meillä on käytössä osakealennus ja tärkeintä on, että sähkön hinta on kohdallaan.

MAAKUNTA SIVU 5

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju