Eteläkarjalaisten kuntien työntekijöistä puolet eläkkeelle reilussa 10 vuodessa

RIINA NOKSO-KOIVISTOLähes 6 000 eteläkarjalaisten kuntien työntekijää poistu

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lähes 6 000 eteläkarjalaisten kuntien työntekijää poistuu työmarkkinoilta eläkkeelle vuoteen 2020 mennessä. Se tarkoittaa puolta kuntien nykyisistä työntekijöistä. Selvityksen on tehnyt Etelä-Karjalan liitto.

Eläköitymisessä on huomattavia eroja eri kuntien kesken. Rautjärven 335 työntekijästä lähes viidennes lähtee eläkkeelle lähivuosien aikana, kun Luumäellä eläkkeelle jää vuoteen 2010 mennessä joka kymmenes kunnan työntekijä.

Eniten kunta-alan työntekijöitä poistuu eläkkeelle kaupungeissa. Lappeenrannassa kunnan palveluksesta jää vuoteen 2020 mennessä eläkkeelle yli kolme tuhatta työntekijää, Imatralla yli tuhat.

Kunta-alan työntekijöiden keski-ikä vaihtelee paljon ammattialasta riippuen.

Keskimääräistä korkeampi keski-ikä on sairaala- ja hoitoapulaisilla, perhepäivähoitajilla, siivoojilla, kodinhoitajilla, kotiavustajilla, osastonhoitajilla, kokeilla ja keittäjillä. Näistä ammateista eläkkeelle jää reilun 10 vuoden kuluessa yli 60 prosenttia nykyisistä työntekijöistä, siivoojista lähes 70 prosenttia.

Pelätyn työvoimapulan kannalta merkittävin on hoitoala, jonka työntekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa väestön ikääntyessä.

Etelä-Karjalassa työskentelee tällä hetkellä yli tuhat perus- ja lähihoitajaa ja 950 sairaanhoitajaa. Vuoteen 2020 mennessä nykyisistä perushoitajista eläkkeelle on siirtynyt 45 prosenttia ja sairaanhoitajista 38 prosenttia.

Nykyisistä erikoislääkäreistä ja osastonlääkäreistä eläkkeelle on vuoteen 2020 mennessä jäänyt 37 prosenttia, muista lääkäreistä noin kolmannes.

Keski-iältään nuorempia työntekijöitä työskentelee tällä hetkellä palomiehinä, sosiaaliohjaajina, lastentarhanopettajina ja henkilökohtaisina avustajina. Näistä ammateista eläkkeelle siirtyy vuoteen 2020 mennessä vajaa kolmannes henkilöstöstä.

Tarkemmat kuntakohtaiset tiedot kaikista Etelä-Karjalan 12 kunnasta löytyvät Etelä-Karjalan liiton kotisivuilta osoitteesta www.ekliitto.fi alasivulta tilastot ja selvitykset.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto