Lappeenrannalle ja Pietarille esitetään yhteistä yliopistoa

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta ehdottaa suomalaisen opiskelija-asuntolan rakentamista Venäjälle.

EEVA SEDERHOLM

HELSINKI. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta esittää Suomen ja Venäjän yhteisen innovaatioyliopiston perustamista. Korkeakoulun toimintapaikat olisivat Lappeenranta, Espoo ja Pietari, ja molemmat valtiot rahoittaisivat sitä merkittävästi.

Ehdotus on osa Venäjä 2017 -raporttia, jota kansanedustajat sekä tutkijat esittelivät torstaina eduskunnassa.

– Yhteinen oppilaitos olisi ratkaisu esimerkiksi ongelmaan tutkintojen yhteensopivuudesta, tulevaisuusvaliokunnan pysyvä asiantuntija Osmo Kuusi selitti.

Opintojen erilaisuus on raportin mukaan yksi syy, miksi ainakaan suomalaisnuoret eivät kiinnostu Venäjällä opiskelusta. Suomalainen korkeakoulu kun ei välttämättä hyväksy pietarilaisessa opinahjossa suoritettuja kursseja osaksi kotimaista tutkintoa.

RAPORTTI kertoo uudelle oppilaitokselle jo nimenkin: International School for Innovation. Opinnot olisivat englanniksi, mutta myös venäjää opetettaisiin kieltä taitamattomille. Opetuksen sisältö liittyisi teknologisiin ja sosiaalisiin innovaatioihin.

Tulevaisuusvaliokunnan ehdotus ei mene yksityiskohtiin, mutta ilmeisesti keksintökoulu luotaisiin osaksi jo olemassa olevia Lappeenrannan teknillistä yliopistoa ja Espoon Otaniemen Teknillistä korkeakoulua.

Kuusen mukaan opinnot pitäisi luoda tiiviissä yhteistyössä venäläisten ja suomalaisten yritysten kanssa. Niiden on tarkoitus näkyä maiden taloussuhteiden parantumisena ja liike-elämän lähentymisenä.

– Tähän liittyy myös ajatus suuresta yrityspuistosta, joka edistäisi opiskelijoiden verkostoitumista, sanoi tulevaisuusvaliokuntaan kuuluva Marjo Matikainen-Kallström (kok.).

Ajatus sai kannatusta paikalla olleilta venäläispoliitikoilta. Duuman oppositiopuoluetta Rodinaa edustanut Igor Morozon suhtautui ehdotukseen myönteisesti.

– Tällainen yliopisto pitää ehdottomasti perustaa. Siitä pitää keskustella hallitusten tasolla ja myös suuryritysten kanssa, hän sanoi.

NUORISON vähäinen kiinnostus Venäjää kohtaan huolestutti tulevaisuusvaliokuntaa suuresti. Opiskelijavaihdon lisäämiseksi se ehdotti jopa, että Suomi rakentaisi omalla rahallaan opiskelija-asuntolan Pietariin tai Moskovaan.

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki (kesk.) arveli, että asuntolat ovat ongelmista pienimmästä päästä. Ajatus sai hänet kuitenkin muistelemaan omaa opiskeluaikaansa Venäjällä.

– Kevään kanssa yhtäaikaa ilmestyivät myös torakat.

TALOUS sivu 14

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm