Imatran kaupat hakivat ja saivat poikkeuslupia sunnuntaiaukioloon

Lääninhallitus päätti ymmärtää venäläisasiakkaiden paikallisesti kasvaneen palvelutarpeen.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Kaupat ovat saaneet Imatralla poikkeuslupia sunnuntaiaukioloon venäläisenä jouluna 7. tammikuuta. Lupapäivänä on avoinna suuri osa Imatrankosken keskustan erikoisliikkeistä. Myös kaupungin eräät suuret marketit avaavat ensi sunnuntaina ovensa erikoisluvilla.

Lupien saamiseen tarvitun paperisodan hoiti Imatran Kaupunkikeskustat ry. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Mari Haaparannan mukaan kauppojen aukioloa säätelevä lainsäädäntö on sen verran tiukka, että läpihuutona poikkeusluvat eivät hellinneet. Lisäselvityksiä saatuaan Etelä-Suomen lääninhallitus hyväksyi hakemukset.

Haaparannan mukaan kaupoille päätettiin myöntää poikkeusluvat lääninhallituksen todettua matkailijoiden palvelutarpeen kasvavan Imatralla hetkellisesti merkittävästi.

Perustarve tulee siitä, että Imatran seudulla yöpyy Haaparannan mukaan vuodenvaihdevapaillaan vähintään tuhat venäläisvierasta. Matkailijamäärää kasvattavat lisäksi rajan takaa tulevat päiväkävijät.

IMATRALLA on järjestetty venäläisen joulun tapahtuma vuodesta 2001.

Kauppiaiden kiinnostus poikkeusjärjestelyihin heräsi, kun kävelykadun tapahtuma osuu nyt ensimmäistä kertaa sunnuntaipäivään. Poikkeusluvan saaneet liikkeet voivat sunnuntaina avautua kello 12.

Lain mukaan sunnuntaisin voivat ympäri vuoden olla avoinna ilman erikoislupia elintarvikkeita myyvät päivittäistavarakaupat, joiden myymäläpinta-ala on enintään 400 neliötä.

MYYJÄ Riikka Purhonen Imatrankosken liikekeskuksen Dressmannista odottaa poikkeussunnuntailta erittäin hyvää myyntiä.

– Alekauppa on muutoinkin käynyt hyvin. Onneksi sisään saadaan tavaraa lisääkin, kun venäläisiä on paikkakunnalla todella paljon, Purhonen sanoo.

Sanna Lappalainen Seppälästä odottaa myös vilkasta sunnuntaita. Venäläisiä on tulvinut kaupoilla pitkin viikkoa.

– Varmaan heitä tulee sankoin joukoin myös omana joulunaan, Lappalainen uskoo.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen