Imatran kaupungin työilmapiiri on tutkittu ja tunnistettu hyväksi

Henkilöstöpäällikkö iloitsee sitoutumisesta. Työsuojeluvaltuutettu pitää sijaisten saamista pahana ongelmana. Molemmat tunnistavat myönteisen tuloksen.

HANNU OJALA

Imatran kaupungin työilmapiiri on esittelykelpoinen. Työterveyslaitoksen indekseissä se sijoittuu normaalin ja hyvän välimaastoon. Kaupungin henkeä haisteltiin ensimmäistä kertaa kaikille yhteisellä kyselyllä, ja henkilöstöpäällikkö Annaleena Rita on tyytyväinen mitattuihin tuloksiin.

– Työyhteisön ilmapiiri koetaan hyväksi, ja mittauksessa saatiin erittäin hyvä tulos sitoutumisesta työhön, Rita tulkitsee pylväikköviidakkoa.

Tulokset kertovat myös työnantajalle, että henkilöstö tuntee painavansa töitä täyspäiväisesti.Tekemättömien töiden aiheuttama paine on saanut huomioitavan huonon pisteluvun. Samaa tasoa on näkemys siitä, että aikaa on liian vähän työn tekemiseksi kunnolla.

Ritan huomio on kiintynyt tähän kohtaan siitäkin syystä, että valtakunnallisessa vertailussa näissä osioissa ollaan alle yleisen tason, kun muissa kohdissa Imatran kaupungin ilmapiiri on keskimäärin muita työyhteisöjä parempi.

– Hyvää on kuitenkin se, että työpaine ei näy stressinä, Rita lukee tuloksista.

Työsuojeluvaltuutettu Kari Paldanius tunnistaa tuloksista oman työpaikkansa. Hän pitää pitää tulosta myönteisenä.

– Ei voi sanoa, että kaikki asiat ovat huonosti. Ei ole kyynelin kerrottavaa. On menty aivan oikeasti eteenpäin, mutta parannettavaa on vieläkin, Paldanius tiivistää vaikutelmansa.

Työsuojelun puolella kaupunki on esitellyt omia kehittämissuunnitelmiaan, ja niihin työntekijät halusivat jo taannoin lisästä sisäisen tiedonkulun.

Kyselynkin perusteella tiedottamista pitää Paldaniuksen mielestä parantaa. Sitä odottavat yksittäiset työntekijät ja työyhteisöt.

Työyhteisöindeksin tarpeet kerättiin viime syksynä nettikyselyllä, johon vastasi 1 318 kaupungin palkkalistoilla olevaa. Tässä vaiheessa julkisuuteen on raportoitu vain yleiskuva. Jokainen toimiala ja työyhteisö saa oman raporttinsa, ja Ritan mukaan sen perusteella tehdään päätöksiä kehittämisestä.

Ilmapiiri mitataan uudelleen tämän vuoden lopussa samalla samalla mittarilla, ja näin saadaan tietoa toimenpiteiden vaikuttavuudesta.

Kari Paldanius pitää ensisijaisen tärkeänä, että selvityksen tulokset otetaan vakavasti ja siirretään toimenpiteiksi.

– Eihän tällaista kannata tehdä sen takia, että tehdään vaan.

Työpaine ja muutokset ovat Imatralla kohdistuneet sosiaali- ja terveyspuolelle. Paldanius uskoo, että ongelmat ovat edelleen pahimmat tällä toimialalla. Joiltakin osin ollaan ratkaisemattomien asioiden edessä. Terveydenhoidon työpaineita aiheuttaa se, että ei saada sijaisia.

– Niitä ei oikeasti ole, selvitimme tämän henkilökohtaisesti työvoimatoimistosta entisen pääluottamusmiehen kanssa. Muutama vuosi sitten alkaneet puheet työvoimapulasta ovat aivan totta.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Työsuojeluvaltuutettu Kari Paldanius luki tutkimuksesta omia tuntemuksiaan vahvistavia tuloksia.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala