Koivukeskuksesta maksettavaa kehitysyhtiölle 3,2 miljoonaa

Koivukeskuksen puunhankintayhtiö haki itsensä konkurssiin. Imatran seudun kehitysyhtiö tarvitsi omista takuistaan selviämiseksi omistajakunnilta 2,6 miljoonan kuntatakuulainan.

HANNU OJALA

IMATRA. Imatran seudun koivukeskuksen puunhankinta on asetettu konkurssiin. Hakemuksen jätti hallitusta edustanut yrityksen toimitusjohtaja Pekka Ruotsalainen.

Koivukeskuksesta jää Imatran seudun kehitysyhtiölle maksettavaa noin 3,2 miljoonaa euroa.

Yrityksen omaisuuden kirjanpitoarvo on 730 000 euroa. Vierasta pääomaa yrityksessä on lähes 3,2 miljoonaa euroa, ja oma pääoma on on miinuksella 792 000 euroa.

Puunhankintayhtiön vieraasta pääomasta on 1,3 miljoonaa euroa kehitysyhtiön myöntämää pääomalainaa. Konkurssiin asetettu yritys oli kokonaan kehitysyhtiön omistama tytäryhtiö.

Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja Janne Vehmaa uskoo, että Etelä-Karjalan osuuspankki suurimpana ulkopuolisena velkojana saa omansa pois konkurssista.

– Kehitysyhtiö on takaamassa lainoja, ja me joudumme maksamaan ne pois sitä mukaan kuin kassamme antaa periksi, Vehmaa kuvaa tämän hetken tilanteen.

Osuuspankki rahoitti toimintaa vajaalla 1,5 miljoonalla eurolla. Finnvera Oy:n saatavat ovat 655 000 euroa ja Handelsbankenin 50 000.

Imatran seudun kehitysyhtiön oman toiminnan turvaamiseksi elinkeinoyhtiötä omistavat kunnat myönsivät marraskuussa takauksensa yhteensä 2,6 miljoonan euron kuntatakauslainalle. Lainaa käytetään koivukeskuksen velkojen maksamiseen. Sen lisäksi yhtiön oma pääoma pudotetaan nykyisestä kolmesta miljoonasta eurosta murto-osaan vastuista selviämiseksi.

Toimitusjohtaja Vehmaan mielestä ilman kuntatakauslainaa tai vastaavaa maksuohjelmaa olisi kehitysyhtiössä pitänyt tehdä jo jonkinlaisia yritysjärjestelyjä. Vehmaa pitää selvänä, että tähän asti omalta pääomaltaan vahva ja vähävelkainen kehitysyhtiö on pian toisennäköinen.

– Oma pääoma tulee laskemaan niin alas, että se on joitakin satoja tuhansia. Vastaavasti velka kasvaa isoksi Niin päin siinä tulee käymään.

Kehitysyhtiön omaa pääomaa on vahvistettu pitkäaikaisella ohjelmalla, jossa kuntien lisäksi yhtiöön on tullut Etelä-Karjalan liiton kautta EU-rahaa.

– Pääomaa kerättiin esimerkiksi koivukeskuksesta aiheutuneiden riskien ja vastuiden takia. Niillä sitä perusteltiin, ja nämä riskit toteutuivat täysimääräisenä, vaikka ei sitä kukaan tavoitellut.

Kuva: ES-ARKISTO/ PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Imatran seudun koivukeskuksessa on jäljellä yksi sahuri, ja sekin on velkasaneerauksessa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala