Väki vähenee seurakunnissa

Miinusta kasvattaa lisääntynyt kirkosta eroaminen. Lappeen seurakunnan jäsenmäärä kasvoi eniten.

LEENA SALLINEN

Etelä-Karjalan seurakuntien jäsenmäärä väheni viime vuonna neljää poikkeusta lukuunottamatta. Poikkeuksia olivat Lappeen, Savitaipaleen ja Taipalsaaren luterilaiset seurakunnat ja Lappeenrannan ortodoksinen seurakunta. Niissä jäsenmäärä kasvoi.

Seurakuntiin kuuluu valtaosa kuntien asukkaista, joiden määristä vuoden vaihteessa Tilastokeskus esitti hiljattain väestörekisteriin perustuvan ennakkoarvion.

Seurakunnat ilmoittivat tilastoonsa vuoden viimeisen tai lähes viimeisen päivän läsnäolevien jäsenten määrän ja siinä vuoden 2006 aikana tapahtuneet muutokset.

Kehityksen pääsuunta on kunnissa ja seurakunnissa samankaltainen: väki vähenee pääasiassa muuttotappion ja syntyvyyttä suuremman kuolleisuuden takia.

Seurakuntien jäsenmäärää vähentää lisäksi kirkosta eroaminen, joka lisääntyi edellisvuodesta. Kirkosta eronneita on kaikissa Etelä-Karjalan luterilaisissa seurakunnissa enemmän kuin kirkkoon liittyneitä.

Maakunnan kattavassa Lappeenrannan ortodoksissa seurakunnassa suuntaus on ollut useita vuosia päinvastainen. Viime vuonna sen jäsenistössä oli lievää muuttotappiota, mutta kirkkoon liittyneiden suuri määrä nosti seurakunnan jäsenmäärän reilusti plussalle.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän viidestä luterilaisesta seurakunnasta jäsenmääräänsä kasvatti Lappeen seurakunta. Siellä sekä tulomuutto että syntyvyys oli paljon suurempaa kuin poismuutto ja kuolleisuus.

Syy löytyy Lappeenrannan kasvulähiöistä. Kuutostien eteläpuolella ja kaupungin taajama-alueen länsilaidalla uudet asuinalueet kuuluvat Lappeen seurakuntaan.

Lappeenrannan läntisissä kaupunginosissa toimiva Sammonlahden seurakunta ei ole ollut kasvuseurakunta enää vuosiin. Viime vuonna se menetti yli 200 jäsentä.

Lähes 200:lla väheni väki myös Lappeenrannan seurakunnassa, ja Lauritsalan seurakunnassakin kirjattiin miinusta alun toista sataa, vaikka siellä syntyvyys ylitti kuolleisuuden. Nuijamaan pieni seurakunta pieneni viidellä jäsenellä.

Seurakuntayhtymän kokonaisjäsenmäärä laski reilusti, vaikka Lappeenrannan kaupungin asukasluku on jatkanut kasvuaan, tosin hiipuvaa tahtia.

Taipalsaarella kasvoi sekä kunnan asukasmäärä että seurakunnan jäsenmäärä. Seurakunnassa myös syntyneiden määrä ylitti kuolleiden määrän, ja koko jäsenmäärä kasvoi 37 hengellä.

Savitaipaleen seurakunnan jäsenmäärä nousi kahden hengen verran plussalle muuton ansiosta.

Etelä-Karjalan suurin seurakunta on Imatran seurakunta. Siellä oli myös maakunnan seurakunnista suurin jäsenmäärän lasku, 275 henkeä, sekä eniten kirkosta eronneita, 187 henkeä.

Edellisvuoteen nähden suurimman menetyksen koki Luumäen seurakunta. Sen jäsenmäärä laski viime vuonna 87 hengellä. Vuonna 2005 seurakunnan jäsenmäärä pysyi ennallaan, mikä johtui pääasiassa muuttobuumista kunnan uusille asuinalueille.

Ylämaan seurakunnassakin jäsenmäärän kehitys luisui edellisvuoden nollasta miinukselle. Joutsenon seurakunnassa se näytti vuonna 2005 yhden plussaa, mutta viime vuonna miinus oli pitkä.

Muissakin seurakunnissa väen väheneminen jatkui edellisvuodesta kiihtyvää tahtia. Maakunnan pienimmässä seurakunnassa Suomenniemellä väen väheneminen sentään hieman hidastui.

Oheisessa tilastossa seurakuntien jäsenmäärä on niiden läsnäolevan väestön määrä. Poissaolevien eli ulkomailla asuvien jäsenten määrä on isoissa seurakunnissa huomattava, esimerkiksi Lappeenrannan seurakunnassa se oli viime vuonna 852 henkeä.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Taipalsaarella kasvoi viime vuonna sekä kunnan asukasluku että seurakunnan jäsenmäärä. Taipalsaaren kirkonkylässä ulkoilivat eilen Susanna, Kimmo ja viiden kuukauden ikäinen Linnea Uski sekä Remu-koira.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen