Konnunsuon äänitorvella riittää korjattavia epäkohtia

Lea Lehtonen aloitti Konnunsuon vankilan johtajana tällä viikolla. Syksyllä voimaan astuneen vankeuslain jäljiltä vankilassa on entistä vähemmän työntekijöitä. Vankilan naisosasto aloittaa maaliskuussa.

JUUSO ALA-KYYNY

LEA LEHTONEN on tottunut esiintymään Joutsenossa sijaitsevan Konnunsuon vankilan äänitorvena.

Vankilan psykologina, apulaisjohtajana ja määräaikaisena johtajana viimeiset kuusi vuotta toiminut Lehtonen pääsee jatkossa käyttämään äänivaltaansa vankilanjohtajana. Lehtonen valittiin tehtävään joulun alla, ja työt alkoivat maanantaina, 1. tammikuuta.

Tai käytännössä työt alkoivat jo viime vuoden kesäkuussa, kun Lehtonen nimitettiin vankilanjohtaja Pasi Oksan määräaikaiseksi tuuraajaksi.

– Määräaikaisena jouduin suurimpaan myrskynsilmään. Jos olen sen rämpinyt läpi, en halua tässä vaiheessa lähteä pois. Haluan olla mukana yrittämässä saada asioita paremmalle tolalle yhdessä tämän väen kanssa, Lehtonen perustelee päätöstään ryhtyä johtajaksi.

MYRSKYNSILMÄLLÄ Lehtonen viittaa uuden vankeuslain valmisteluun ja voimaanastumiseen lokakuussa. Lakiin liittyvän aluevankilauudistuksen myötä Konnunsuon 144 hengen vahvuudesta katosi kymmenkunta virkaa loppusyksyn aikana.

Se on ollut jo entuudestaan henkilöstöongelmista kärsineelle vankilalle kova paikka.

– Työt ovat jääneet, mutta tekijöitä lähtenyt. Työntekijöille tämä on ollut rankkaa aikaa. En usko, että muutos on näkynyt vangin arkipäivässä niin paljon kuin henkilöstöpuolella, Lehtonen sanoo.

Vankeuslain tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Tavoite on tarkoitus toteuttaa hallintoa keventämällä. Säästyneitä voimavaroja satsattaisiin vankien kanssa tehtävään lähityöhön, esimerkiksi kuntoutustyöhön.

– Sitä päivää ei ole täällä vielä näkynyt, vaan me olemme menettäneet niitäkin (lähityöntekijöitä), Lehtonen arvioi tilannetta.

Ongelmana hän pitää samaan aikaan vankeuslain kanssa toteutettavaa valtion tuottavuusohjelmaa. Se on vaatinut leikkauksia, ja siten estänyt lain tavoitteisiin pääsemistä.

– Ne lyövät toisiaan poskille nämä kaksi juttua, Lehtonen sanoo.

TULEVISTA TAVOITTEISTA ja korjausta vaativista epäkohdista uudella vankilanjohtajalla ei siis ole pulaa.

– Niitä on roppakaupalla. Ensimmäisenä olisi varmaan kuitenkin se, että saataisiin elo tasaantumaan mylläköiden jälkeen. Että tiedettäisiin kuka täällä tekee mitäkin, Lehtonen sanoo.

Lähitulevaisuudessa Konnunsuota odottavat kuitenkin jo uudet muutokset. Pitkäaikaisvankien määrä tulee kasvamaan ja kymmenen vangin naisosasto avataan Konnunsuolla maaliskuun alussa. Molemmat sisältyvät valtakunnalliseen vankilauudistukseen.

Kaikkien muutosten ja muutospaineiden keskellä vankilarakennus itsessään olisi akuutin peruskorjauksen tarpeessa. Sen alkanee kuitenkin aikaisintaan vasta vuonna 2010.

– Haastetta riittää, että saadaan näillä varoilla ja resursseilla toimintaa pyöritettyä, ja että turvallisuus olisi taattu, Lehtonen summaa.

MYÖNTEISIÄKIN asioita on syksyllä tapahtunut. Konnunsuon vankiluku on pudonnut 220 vangin tienoille, kun keskiluku on pitkään ollut 255–261.

– En muista, milloin olisin viimeksi nähnyt tällaisia lukuja. En tiedä, onko tämä pysyvä tila, toivottavasti, Lehtonen sanoo.

Virallisesti Konnunsuolla on vain 195 vankipaikkaa. Aluevankilauudistuksessa kipurajaksi on määritelty 240.

– Meille on luvattu, että sen yli ei mennä, Lehtonen sanoo.

Kirjoittaja:
Juuso Ala-Kyyny