Lappeenranta laulaa oopperan toivesävelmät

Loppuunmyyty oopperakonsertti saa tänään solisteikseen kokeneen tähtikaartin. Etelä-Karjalan klassinen kuoro on valmistautunut kautensa kohokohtaan kuukausia.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Torstain oopperakonsertti jatkaa Laulava Lappeenranta -tapahtumaa huippusolistein, kapellimestarinaan Suomen kansallisoopperan kokenut grand old maestro Kari Tikka. Kuoro-osuuksissa ja orkesterina ovat Etelä-Karjalan klassinen kuoro sekä Lappeenrannan kaupunginorkesteri ja Rakuunasoittokunta.

Kun ohjelmistokin on rakennettu esimerkiksi sellaisten oopperasäveltäjäklassikoiden varaan kuin Verdi, Bizet tai Tshaikovski yleisön mieltymyksiä seuraillen, ei tarvitse ihmetellä, että Lappeenranta-sali on loppuunmyyty.

– Ohjelmisto koottiin siten, että voisimme tehdä eräänlaiset lauantain toivotut. Tämä on sellainen kertakokonaisuus, jota yleisö on toivonut, sanoi Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen.

Vesalainen nostaa erityisesti esiin Etelä-Karjalan klassisen kuoron oman alansa osaajana.

– Kun kuuntelin heidän harjoituksiaan, en voinut kuin ihastella. Heillä on myös erittäin taitava kuoromestari, Vesalainen kehui.

Klassiselle kuorolle oopperakonsertti on kauden kohokohta. Sitä varten on harjoiteltu pari kolme kuukautta.

Kuoro esiintyy oopperakonsertissa suurella kokoonpanolla. Rivissä on yli 40 jäsentä.

– Tulossa on hauskaa musiikkia, luonnehti kuoron hallituksen puheenjohtaja Kyllikki Mäki-Burakowski.

– Oopperamusiikki on vähän erilaista kuin ohjelmistomme yleensä. Enemmänhän laulamme ihan klassista musiikkia.

Maailmankuulut solistit nostattavat hänen mukaansa kuoron henkeä ja tekevät esiintymisestä juhlavaa.

Konsertin solisteina kuullaan sopraano Tiina Vahevaaraa, mezzosopraano Tiina Penttistä, baritoni Gabriel Suovasta sekä basso Jaakko Ryhästä.

– Omaa kuorokohtaussuosikkia minun on vaikea sanoa. Verdi on hyvä, ja Faust on kauhean kaunista. Kapellimestarimme Tikka tykkää Faustista myös, Mäki-Burakowski paljasti.

Milko Vesalainenkaan ei osaa poimia konsertin ohjelmistosta vain yhtä numeroa, joka olisi ylitse muiden. Ohjelmassa on aarioita ja kuoronumeroita oopperoista Bizet’n Carmen, Tshaikovskin Jevgeni Onegin sekä Verdin oopperoista Nabucco ja Trubaduuri.

– Mutta tunnetuimpia ovat epäilemättä Verdin teokset Heprealaisten orjien kuoro Nabuccosta tai Trubaduurin Mustalaiskuoro, Vesalainen arveli.

Laulava Lappeenranta -tapahtuman tiistaina aloittanut lied-konsertti keräsi harvinaisemmasta ohjelmistostaan huolimatta Vesalaisen mukaan mukavasti yleisöä.

– Lied on ehkä vähän vaativampi musiikkilaji. Ilta oli upea, Vesalainen sanoi.

Torstai-iltaisen oopperakonsertin juontaa Minna Lindgren.

• • •

LAULAVA LAPPEENRANTA

2.1.–5.1.

Tänään torstaina Laulava Lappeenranta -tapahtuman ”Oopperan ystävien unelma” Lappeenranta-salissa klo 19.

ES-ARKISTO

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvatekstit

Baritoni Gabriel Suovanen on yksi illan solisteista. Kuluvalla näytäntökaudella Suovasta nähdään ja kuullaan Suomen kansallisoopperassa Jevgeni Oneginissa. Säveliä tästä Tshaikovskin oopperasta kuuluu ohjelmistoon myös tänä iltana Lappeenrannassa.

Etelä-Karjalan klassinen kuoro harjoitteli keskiviikkona torstaista oopperakonserttia varten. Tähtisolistien kanssa esiintyminen tekee konsertista kuoron kannalta erityisen juhlavan.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen