Leuto talvi voi aiheuttaa kuuttien joukkokuoleman

Ilmastonmuutos uhkaa pienentää saimaannorppakantaa. Suojelubiologi Tero Sipilän mukaan suojelutoimien lisäämisellä on kiire.

JYRI HÄNNINEN

Leuto talvi uhkaa harventaa saimaannorppakantaa rajusti. Saimaannorppa synnyttää kuuttinsa jään päälle lumipesään helmikuussa. Saimaalla ei ole vielä tietoakaan jää- tai lumipeitteestä, ja sään on ennustettu jatkuvan leutona tulevinakin viikkoina.

Metsähallituksen suojelubiologin Tero Sipilän mukaan edessä saattaakin olla surullinen talvi saimaannorpille.

– Jos jäätä ei tule ollenkaan, saattavat kaikki tämän talven kuutit menehtyä. Jos näin käy, norppakannan palautumiseen nykytasolle kuluu 5-6 vuotta. Tämän edellytyksenä on, että tulevina talvina olosuhteet ovat paremmat, Sipilä sanoo.

Kahtena edellisenä vuotena saimaannorppien pesälaskennoissa löydettiin 40 kuuttia.

ILMASTONMUUTOKSEN on arvioitu nopeutuvan lähivuosina, eikä siltä tutkijoiden mukaan voida välttyä vaikka kasvihuonekaasujen määrää leikattaisiin nopeasti. Saimaannorppa kamppailee kurjistuvien olosuhteiden kanssa siis tulevaisuudessakin.

Norppatutkija Sipilä ei silti povaa vielä sukupuuttoon kuolemista saimaannorpalle. Laji on osoittanut aikaisemmin kykynsä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

– Saimaannorppa selvisi aikanaan tuhat vuotta kestäneen atlanttisen lämpökauden läpi, jolloin keskilämpötila Suomessa oli pari astetta nykyistä korkeampi. Ohotanmerellä (osa läntistä Tyyntämerta) on myös norppalaji, joka synnyttää välillä avojäälle. Siellä kanta on pysynyt elävänä.

SAIMAANNORPPAKANTA noin 280 yksilöä, eikä se Sipilän mukaan kestä kuolleisuuden suurta lisääntymistä.

Sipilä kompensoisi ilmaston lämpenemisen vaikutuksia lisäämällä suojelutoimia, kuten laajentamalla kalastuskieltoja Saimaalla.

– Jos jollekin asialle ei voi tehdä mitään, pitää toisaalla olla vielä tehokkaampia. Norppia kuolee paljon kalastajien verkkoihin. Kalastusta tulisikin rajoittaa nykyistä voimakkaammin.

Saimaannorpat saattavat jatkossa siirtyä jäätä etsiessään pesimään poukamiin ja lahtiin, joihin syntyy jääpeite pienemmilläkin pakkasilla.

– Jos näin käy, saimaannorpat ajautuvat synnyttämään ja pesimään aivan omituisiin paikkoihin. Silloin ne päätyvät suojelualueiden ulkopuolelle ja hyvin häirityille alueille.

Kuva: ES-ARKISTO/ISMO MARTTINEN

Kuvateksti

Leuto talvi tietää ongelmia saimaannorpan pesimiselle. Jos Saimaalle ei saada jääpeitettä kuuttien syntymisaikaan helmikuuhun mennessä, on edessä kuuttien joukkokuolema.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen