Lopullinen diagnoosi vielä tekemättä

Maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin ohjausryhmä kokoontuu parin viikon päästä etsimään lääkkeitä elävän ruumiin pelastamiseksi.

TENHO TIILIKAINEN

Maakunnallisen sosiaali- ja terveyspiirin perustamisesta tai perustamatta jättämisestä päätetään parin viikon päästä hankkeen ohjausryhmän kokouksessa.

Ohjausryhmän puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) tunnustaa, ettei hänellä ole vielä esitystä 13.2. kokoontuvalle ohjausryhmälle siitä, miten asiassa tulee edetä. Imatra ei ole valmis lähtemään täydellä panoksella kaavailtuun sosiaali- ja terveyspiiriin, niin kuin Lappeenranta ja Joutseno ovat halunneet.

– Ei minulla ole tällä hetkellä ideaa siitä, miten maakunnallisen terveyspiirin perustamisessa käy. Syntyneestä tilanteesta pitää keskustella nyt aivan ensimmäiseksi Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen kanssa, Arvela mietti torstaina.

Ennen ohjausryhmän kokousta maakunnan kuntajohtajat kokoontuvat ensi viikon perjantaina pohtimaan syntynyttä pattitilannetta ja keinoja tilanteen laukaisemiseksi.

Eeva Arvelan mielestä maakunnallisen terveyspiirin perustaminen on lähes mahdoton yhtälö ilman Imatran mukaan tuloa, vaikka vaihtoehtoja kuinka pohtisi. Tosin kaikki kunnat eivät ole vielä ottaneet kantaa perustamissuunnitelmaan, eivätkä mukaan lähdön aikatauluun.

RUOKOLAHTI on yksi näistä kunnista, joka ei ole vielä omaa lausuntoaan sorvannut. Kunnanjohtaja Vesa Jäppisen mukaan Imatran tiedossa oleva kanta ei vaikuta Ruokolahden omaan kantaan. Jäppinen uskoo, että kunta on edelleen maakunnallisen terveyspiirin kannalla.

Jäppinen ihmettelee jonkin verran asioiden saamaa käännettä ja sitä, ettei yhdessä kertaalleen sovituista asioista pidetä kiinni.

– Tehdäänpä minkälaista yhteistyötä tahansa tai valmistellaan asioita yhdessä, niin yhdellä sun toisella on pokerin tavoin piilotettuja kortteja. Ne vedetään sitten sopivan tilaisuuden tullen esiin. Täytyy tietysti katsoa peiliin, mutta tuntuu, että kaikki kuntajohtajat katsovat mustasukkaisesti vain oman kuntansa etua.

Vesa Jäppinen ei halua vielä tässä vaiheessa etsiä vaihtoehtoja maakunnalliselle terveyspiirille. Ei niin kauan kuin yhteisesti on todettu, ettei tällaista piiriä saada synnytettyä.

– Vielä en heittäisi kirvestä kaivoon, kun puhutaan maakunnallisesta sosiaali- ja terveyspiiristä pitkällä aikavälillä.

Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen muistuttaa, ettei eduskunnan hyväksymä puitelaki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta suoraan pakota kuntia yhteistyöhön. Lain mukaan kunnat voivat perustaa yhteistoiminta-alueita yhteistoiminnan vahvistamiseksi.

Kaikkien kuntien on kuitenkin jätettävä omaa kuntaa koskeva selvitys ja suunnitelma siitä, miten palvelurakenneuudistus aiotaan omassa kunnassa toteuttaa. Selvitys on annettava ensi elonkuun loppuun mennessä.

– Voimmehan me elokuussa ilmoittaa, että suunnitelmissa on edelleen pitkällä aikavälillä maakunnallinen terveyspiiri. Ennen kuin tämä toteutuu, kunta jatkaa nykyisellä mallillaan ja tekee laaja-alaista yhteistyötä toisten kuntien kanssa. Jäppinen sanoo.

Jäppinen ei ymmärrä sitä lappeenrantalaista kantaa, etteivät Ruokolahti, Rautjärvi ja Parikkala voisi tehdä terveydenhuollon yhteistyötä Lappeenrannan kanssa, jos Imatra jää maakunnallisen terveyspiirin ulkopuolelle.

– Miksi emme voisi. Minusta voimme aivan hyvin tehdä yhteistyötä Lappeenrannan kanssa ja Imatran kanssa. Ei minusta tässä pidä Imatraakaan yksin jättää ja osoittaa sormella. Ei Imatra ole kaiken paha maakunnallisessa yhteistyössä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen