Ruokolahti tahtoo tiukat lupaehdot turvesoille

Kunnan valvonta- ja ympäristöjaosto pitää ympäristölupahakemuksia puutteellisina uusien turvetuotantosoiden osalta.

MATTI VEIJALAINEN

RUOKOLAHTI. Ruokolahden sosiaali- ja terveyslautakunnan valvonta- ja ympäristöjaosto ottaa tiukkaa kantaa Vapon turvetuotannon laajentamiseen Torsanjärven luoteis- ja pohjoispuolisilla soilla.

Vapo hakee ympäristölupia noin 250 hehtaarin turvetuotantoalueille. Yhtiö hakee kahdella eri hakemuksella jatkoaikaa tuotannon jatkamiseen kolmella 1980-luvulla avatulla turvesuollaan sekä lupaa tuotannon aloittamiseen kahdella uudella suolla.

Erityisen kriittisesti Ruokolahden valvonta- ja ympäristöjaosto suhtautuu Itä-Suomen ympäristölupavirastolle antamassaan lausunnossa Saunalamminsuon ja Juurikkasuon valjastamiseen turpeennostoon. Jaoston kanta on, että Vapon lupahakemuksia ei pidä näiltä osin ottaa käsittelyyn, ennen kuin luvanhakija tekee lisäselvityksiä turvetuotannon biologisista vaikutuksista vesistöihin.

Valvontajaosto pitää lupahakemuksia Saunalamminsuon ja Juurikkasuon osalta puutteellisina. Lisätietoja kaivataan muun muassa turvetuotannon aiheuttamien valumavesien vaikutuksesta alueen vesistöjen happitilanteeseen.

Etenkin Saunalamminsuon ottamiseen turvetuotantoon on myös kansalaiskeskustelussa otettu kriittistä kantaa. Myös valvontajaosto korostaa lausunnossaan, että toistaiseksi koskematonta Saunalamminsuota pidetään paikallisesti tärkeänä erämaasuona.

Turvetuotantoon suunniteltujen uusien soiden pinta-ala on noin 90 hehtaaria. Niistä suuremman Saunalamminsuon koko on runsaat 60 hehtaaria.

VALVONTA- ja ympäristöjaosto oli aiemmin jättänyt turvesuolausuntonsa antamisen pöydälle. Valtuustoaloitteen pohjalta asian paikalliseen käsittelyyn järjestyi lisäaikaa. Ympäristönsuojelusihteeri Juha Hyrkkään mukaan kansalaisilla on mahdollisuus toimittaa omia kannanottojaan ympäristölupavirastoon Kuopioon tammikuun loppuun saakka.

Ruokolahden kunnanhallitus tulee myös antamaan lausuntonsa turvesuoluvista. Pohjana sille on valvonta- ja ympäristöjaoston lausunto. Jaosto vaatii kaikkien turvesoiden varustamista ajanmukaisimmalla jätevesien käsittelytekniikalla.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen