Vanhat haavat auki

* Yhteistyö karahti karille tällä kertaa terveyspiirissä.

ANNE KOTIHARJU

Imatra nuolee haavojaan kaatuneen sosiaali- ja terveyspiirin raunioilla. Imatralaisten mielestä Imatra tuli kaltoin kohdelluksi. Taas kerran, Saimaankaupungin vielä kirvellessä mieliä, maakunnallinen yhteistyö epäonnistui. Imatra ei kelpuuttanut 12 kunnan neuvottelemaa ja yksimielisesti hyväksymää piirimallia ja perustamissopimusta. Muiden kuntien mielestä Imatra kaatoi piirin.

– Asia ei todellakaan ole niin mustavalkoinen. Ei voi sanoa, että vain Imatra on ollut jääräpäinen. Muillakaan ei ole ollut tahtotilaa yhdessä etsiä ratkaisuja Imatran esittämiin kynnyskysymyksiin, puuskahtaa piirin ohjaustyöryhmän toinen varapuheenjohtaja, Imatran kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Anu Urpalainen (kok.).

Ohjausryhmään kuuluvat 12 kunnan hallitusten puheenjohtajat ja Lappeenrannasta ja Imatralta vielä varapuheenjohtajat.

Urpalainen koki vuoden pituisen valmisteluprosessin epäaidoksi.

– Niin poliitikot kuin virkamiehetkin vain hokivat, että piirin pitää syntyä. Mutta eihän piiriä voi synnyttää vain yhteistyön vuoksi, jos malli on huono.

Kuntajohtajista koostuva työvaliokunta vei ja poliitikkojen ohjausryhmä linjanvedon sijaan vain vikisi. Tunnelma ohjausryhmässä oli outo.

– Olen todella pettynyt ohjausryhmään. Esitimme kysymyksiä, mutta keskusteluhalukkuutta ei juuri ollut. Käytiin kuulemassa ja hiljaisesti tuijottamassa toisiamme.

– Kun vaikka kysyimme visiota Imatran Honkaharjun sairaalasta, vastaus oli, että jotain voisi ajatella, mutta oikeasti siitä ei haluttu keskustella.

PETTYMYKSIÄ riitti. Tavoite siitä, että kaikki kunnat tulevat heti alussa täydellisesti piiriin mukaan, romuttui. Pienet kunnat saivat siirtymäaikoja. Imatra olisi halunnut eriyttää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon omiksi tulosyksiköikseen; ei onnistunut. Kustannuskurista ei saatu takuita.

– Meillä ykköslähtökohta oli, ettei erikoissairaanhoitoa maksateta perusterveydenhuollolla, jonka Imatra pystyy hoitamaan nykyisellä rakenteella ja tiivistämällä yhteistyötä.

Urpalainen toteaa, ettei yhteistyötä vieläkään osata tehdä.

– Lappeenrannan strategiana on vahvistua ja keskittää toimintoja omaan kaupunkiinsa.

YHTEISTYÖN ajajana tunnettu konkari, alkuvuoteen asti Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtajana toiminut Pentti Komi (sd.) sanoo Imatran olleen epäileväinen alusta pitäen.

– Koska meidän perusterveydenhoito on huipputasolla. Emme halunneet sitä tähän suureen myllyyn sotkea. Ja kyllä siinä jonkin verran oli sitä entistä epäilyä, että Lappeenrannan ylivalta toteutuisi.

Komin mielestä Imatraa ei tultu riittävästi vastaan. Imatran valtuusto teki piirilinjauksensa hyvin yksituumaisesti.

– Tämä on imatralaisten yhteinen näkemys. Riittävää yhteen suuntaan katsomista ei ole ollut. Siellä oli vähän semmoinen Lappeenranta-Joutseno-akseli, joka tätä asiaa ajoi härkäpäisesti.

Komi on huomannut, että Lappeenrannasta löytyy maakunta-asioissa eri valtuustoryhmien yhteinen ”Lappeenranta-puolue” kaikkia muita vastaan.

– Tällä kertaa syntyi Imatra-puolue.

LAPPEENRANNASSA imatralaisten kommentit hämmentävät. Vuodenvaihteeseen ohjaustyöryhmän puheenjohtajana toiminut tuolloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannu Myyryläinen (sd.) on pahoillaan, jos Imatralle jäi huono maku.

– Jos selvittäminen on jäänyt vajavaiseksi, se on valitettavaa. Itse kuitenkin oletin, että jatkotyöskentelyssä olisi syvemmin selvitetty näitä asioita. Oli kuitenkin aistittavissa, että näkemyserot olivat suuret ja Imatra oli muovannut kantansa jo aikaisessa vaiheessa.

– Nyt jälkikäteen voi sanoa, ettei siinä olisi ollut muuta keinoa kuin istua nokakkain ja haastaa asiat todellisesti halki. Uskon kuitenkin, että sekin aika olisi käytetty turhaan.

Ohjausryhmän jäsen, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) ei peittele pettymystään.

– Harmittaa äärettömästi piirin kaatuminen. Asioita katsotaan hallinnon ja päätöksentekijöiden vallankäytön kannalta, ei palvelujen käyttäjien. Se on tämän maakunnan suurin ongelma.

– Yksimielisesti päätettyihin asioihin ei sitouduta. Joka asiaa väännetään. On höpönhöpöä väittää, että tässä lopputulos olisi muuttunut, jos asioita olisi tehty toisin. On vain niin, että politrukit kävelevät virkamiesten yli eikä asiantuntijoiden näkemyksiin luoteta.

TYÖVALIOKUNNAN puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen muistuttaa imatralaisten keskeisestä roolista asian virkamiesvalmistelussa. Tärkeintä alaryhmää, hallintoa sekä perustamissuunnitelmaa ja -sopimusta sorvannutta, veti Imatran kehitysjohtaja Jaana Utti.

– Imatralaiset ovat varmasti saaneet äänensä kuuluviin. Lisäksi päätökset niin ohjausryhmässä kuin työvaliokunnassakin tehtiin yksimielisesti. Ei tehty muutosesityksiä tai jätetty varauksia. Asiaa ei voi lähestyä niin, että prosessissa olisi kaadettu Imatran esityksiä.

– Imatralaiset tekivät tästä neuvotellusta paketista kielteisen päätöksen ja siihen heillä on oikeus. Suurin osa kunnista tuli taas siihen tulokseen, että tämä oli Etelä-Karjalan kannalta paras ratkaisu. Ei voi lähteä siitä, että yksi 12 kunnasta voi vaatia, että tehdään juuri niin kuin se sanoo.

– Valmistelu oli hyvin monipuolista ja kaikki kysymykset tuli käytyä perusteellisesti läpi. Meillä oli se käsitys, että Imatra oli siinä mukana.

Miettisen mielestä pienille kunnille annettu siirtymäaika ei voinut olla riittävä syy hankkeen kaatamiseen.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon erillään pitäminen taas olisi romuttanut piirin perusidean.

– Kaikkien muiden kanta oli, että erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välinen kynnys on tärkeää häivyttää.

PARIKKALAN kunnanhallituksen puheenjohtajan, ohjausryhmän varapuheenjohtajan Ari Bergin (kesk.) mielestä ohjausryhmä käsitteli esiin tulleet asiat avoimesti ja reilusti.

– En allekirjoita missään tapauksessa sitä, ettei imatralaisia olisi kuultu. Olen yllättynyt, jos imatralaiset väittävät niin. Me maalaiskuntien edustajatkin saimme kantojamme läpi.

– Missään vaiheessa ei tullut esille, että olisi suuria ristiriitoja. Valmistelu sujui sulassa sovussa. En koe, että prosessi olisi ollut Lappeenranta-keskeinen. Oli kaikkien yhteinen tahtotila, että tällainen esitetty piiri perustetaan.

Bergin mielestä maakunnallista piiriä ei missään tapauksessa saa nyt haudata.

– Tämä on koko maakunnalle suuri mahdollisuus. Huonointa on, jos lopetetaan keskustelu tässä vaiheessa, kun piti ruveta hiomaan ja tarkentamaan sitä sisältöä. Toivon, että Imatra voisi tulla mukaan. Selvitetään puutteet ja korjataan, jos korjattavaa jäi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju