Aktiva ostaa restaurointinäytöt toiselta oppilaitokselta

SANNA PYYSALOLAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan aikuisopisto Aktivalle ei myönnett

SANNA PYYSALO

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan aikuisopisto Aktivalle ei myönnetty lupaa restaurointiopiskelijoiden näyttötöiden järjestämiseen.

– Emme tehneet näytönjärjestämissopimusta Aktivan kanssa. Tähän johtaneet syyt ovat sisäistä tietoa, jota en halua kommentoida, näytöistä vastaavan valtakunnallisen restauroinnin tutkintotoimikunnan puheenjohtaja Riikka Heiskanen kertoo.

Aktiva on kuitenkin velvollinen järjestämään opiskelijoilleen mahdollisuuden näyttöjen antamiseen.

– Näytön järjestämisen voi ostaa ulkopuoliselta taholta, Heiskanen kertoo.

Kyse on Korreka-projektista, jossa restaurointikisälli- ja mestariopiskelijat remontoivat Lappeenrannan Kauppakadulla sijaitsevaa Tasihinin taloa osana opintojaan. Etelä-Saimaa kertoi pari viikkoa sitten restaurointilinjan ongelmista (ES 20.1.).

Opiskelijoiden mielestä he eivät ole saaneet riittävän tasokasta ja kattavaa opetusta.

– Se, onko opetuksen sisältö ollut riittävää, jää mitattavaksi näytöissä. Jos näytöistä ei pääse läpi, on mahdollisuus saada lisäkoulutusta, Heiskanen sanoo.

AKTIVAN apulaisrehtori Jorma Luoma kertoo, että tarjous näyttöjen ostamisesta on tehty Ilmajoella sijaitsevalle alan oppilaitokselle. Jos kaupat syntyvät, oppilaitos tulee järjestämään näytöt Lappeenrantaan.

– Kokonaisuutta tarkastellen tämä ei ole taloudellinen tappio, sillä kaikki asiat eivät ole mitattavissa rahassa. Opiskelijoiden oikeusturva on tässä nyt tärkeämpi eli se, että he saavat suorittaa näytöt, Luoma sanoo.

Opetushallituksen syksyisen arviointikäynnin mukaan Tasihinin talo on näyttöympäristönä hyvin tarkoitukseen sopiva.

– Luvan epäämiseen johtivat muut syyt, Luoma kommentoi.

Luoman mukaan opiskelijoiden syytökset opetuksen riittämättömyydestä ovat joiltain osin perusteettomia. Opiskelijoilla on myös ollut paljon poissaoloja.

Luoma huomauttaa, että näyttöjen ostaminen muilta oppilaitoksilta ei ole harvinainen käytäntö.

– Esimerkiksi vartijakoulutuksen näyttöihin palvelu on aina ostettu ulkopuolelta. Toisaalta taas puhdistuspalveluissa muut oppilaitokset ostavat näyttöjä meiltä.

Restaurointiopinnoissa oli kuitenkin alunperin tarkoitus, että Aktiva järjestää näytöt itse.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo