Demarit heivattiin yli laidan Luumäen-Pihlajaniemi ratkaisussa

Valtuuston varapuheenjohtaja Pentti Salenius tuohtui toimintatavasta. Kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen tunnustaa, että kunnanhallitus menetteli virheellisesti. Hallitus ottaa asian uudelleen esille puolentoista viikon kuluttua.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Pihlajaniemen asemakaavasta on kehkeytynyt Luumäellä tiukka kädenvääntö.

Kunnanhallitus karsi kaavaehdotuksen rakennusoikeutta aiemmin tällä viikolla, mutta

ilman demarijäsentään. Hallitus jääväsi

päätöksenteosta ulos myös kokouksessa mukana

olleen, niinikään sosialidemokraatteja edustavan

kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan.Tuo ratkaisu oli väärä, ja kunnanhallitus joutuu käsittelemään asian uudelleen. Päätöksenteosta poistettu valtuuston varapuheenjohtaja Pentti Salenius on lievästi sanoen tuohtunut käänteistä tiistai-illan kokouksessa. Oli aika törkeän luokan temppu tai tietämättömyyden huippu, hän puhisee. Saleniuksen ohella hallituksen huoneesta

poistettiin jääviysperusteella Päivi Kärmeniemi.

Hän on hallituksen varajäsen ja tuurasi kokouksessa Oiva Seiloa (sd.).

MOLEMMAT asiassa jääveiksi tulkitut ovat

jättäneet aiemmin muistutuksen Pihlajaniemen kaavaluonnoksesta. Salenius totesi muistutuksessaan, ettei Pihlajaniemen kulttuuri- ja luonnonarvoiltaan rikasta aluetta saa kaavoittaa tehorakentamisen keinoin. Alueen virkistykseen liittyvät arvot sivuutetaan kestämättömällä tavalla, hän totesi muistutuksessaan. Päivi Kärmeniemen mielestä Pihlajaniemen alue sopii parhaiten matkailu- ja virkistyskäyttöön. Olemme tehneet muistutukset, mutta emme me sen perusteella ole tässä asiassa jäävejä.Emme ole millään tavalla alueen kanssa tekemisissä, ja meidät heitettiin kuitenkin kylmästi pihalle, Salenius kertoo.

KUNTALIITON lakimies Heikki Harjula vahvistaa,

että Saleniuksella ja Kärmeniemellä olisi ollut

oikeus olla mukana päätöksenteossa.Esteellisyys syntyy vain silloin, jos on asiaan omia intressejä, ja kaavoituksessa ne intressit syntyvät maanomistuksen kautta.Kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen tunnustaa tapahtuneen virheen. Jääväykseen oli kokouksessa päädytty lyhyen neuvonpidon jälkeen. Neuvonpitoon osallistui kunnanjohtajan lisäksi kaksi muuta henkilöä.On hyvä, että näissä ollaan tarkkana.Kunnanjohtajana olin liiankin tarkkana esteellisyyden suhteen. Kaava-asiat ovat poikkeuksellisia verrattuna muihin asioihin. Yleensä kunnan asioissa on niin, että jos itse on muistuttamassa, ei päätöksentekoon voi osallistua, mutta kaava-asiassa tämä ei olekaan näin.

KUNNANJOHTAJA lupaa, että tapahtunut erehdys

korjataan ja asia otetaan kunnanhallituksessa uudelleen esille.­ Otetaan uusiksi.Asia käsitellään uudelleen helmikuun 12. päivän kokouksessa. Uskoisin, että siitä noin viikon päästä kaavaehdotus tulee nähtäville.­ Tässä tuli kaksi viikkoa lisäaikaa tälle asialle. Jäiköhän asiassa jollekin jotain hampaankoloon?­ En usko, vastaa Tyrväinen.

KUVATEKSTI

Kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Pentti Salenius kertoo kokeneensa tylyä kohtelua

kunnanhallituksessa. Taustalla kiistellyn Pihlajaniemen itäranta.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä