Edes Joutseno ei enää tiedä, kuka omistaa Joutsenrannan

Naapurit ja kaupunki ovat yrittäneet turhaan selvittää hotellin nykyistä omistajaa. Selvinnyt on vain tilitoimisto.

ANU PYYHTIÄ

JOUTSENO. Internet kertoo, että Hotelli Joutsenranta on monipuolinen lomakohde Saimaan rannalla. Juuri mitään muuta hotellista ei tätä nykyä tiedetäkään.

Korvenkylän Pellisenrannassa sijaitseva Joutsenranta seisoo pimeänä jo kolmatta vuotta. Kuka kiinteistön omistaa, ei tunnu olevan kenenkään tiedossa.

Tuleeko Joutsenrantaan enää hotellia, tuleeko jotain muuta vai mätänevätkö rakennukset kauniilla tontilla pystyyn? Paikallisia asia kiinnostaisi, mutta sen selvittäminen onkin toinen juttu.

Kahdeksantoista vuotta sitten hotelliksi myyty entinen B-mielisairaala ei ole ollut onnettaren eikä turistien suuressa suosiossa. Yrittäjiä on kuitenkin riittänyt siinä määrin, että Joutsenon kaupunkikin on tipahtanut kärryiltä.

Suunnittelusihteeri Pekka Kirsi laskeskelee, että vuoden 1988 jälkeen yrittäjiä on ollut ainakin viisi. Konkursseja on tehty ainakin yksi.

Paikkakuntalaisetkaan eivät yleensä ole tienneet, onko Joutsenranta auki vai ei. Viimeisen kolmen vuoden aikana on tullut selväksi, että ei.

Kaupunki on yrittänyt ottaa yhteyttä omistajiin, tuloksetta. Samoin on käynyt naapurille, jonka lain mukaan piti kysyä viereisen tontin omistajalta lupaa uudisrakennuksen pystyttämiseen.

Naapuri yritti, mutta pystytti sitten lopulta pytinkinsä, kun hotellinomistajalle ei etsimälläkään löytynyt nimeä.

Jäljet päättyvät lappeenrantalaiseen tilitoimisto Ekoon, joka toimii omistajayhtiön asiamiehenä Patentti- ja rekisterihallitukseen päin.

Tilitoimisto lupaa toimittaa yhteydenottopyynnöt yhteyshenkilölle, mutta vastauksia ei ole kuulunut.

Hotellitoiminnasta on viimeksi vastannut yhtiö nimeltä Joutsenranta Oy.

Aiemmin hallituksessa istui taipalsaarella asuva Geninin perhe. Geninit olivat johdossa lokakuussa 2004, kun hotelli toistaiseksi viimeisen kerran suljettiin. Tuolloin ajatus oli tehdä Joutsenrannasta kesähotelli. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Vuonna 2005 tilintarkastaja on pyytänyt hallitusta harkitsemaan yhtiön asettamista selvitystilaan. Tällaisesta ei löydy tietoja.

Viime heinäkuussa Joutsenranta Oy:n hallitus on kokonaisuudessaan vaihtunut. Kaupparekisterin mukaan puheenjohtajaksi on valittu Victor Baturin ja jäseniksi Sergey Arsentiev sekä Verna Huoso.

Baturin ja Arsentiev eivät ole Suomen kansalaisia eikä heidän yhteystietojaan näin ollen löydy rekisteristä.

Lappeenrantalainen Verna Huoso on takavuosina toiminut Joutsenrannan johtajana. Huoso on asiassa niukkasanainen mutta vahvistaa omistajan vaihtuneen. Hänen mukaansa hotellitoimintaa on suunnitelmissa, mutta aikataulusta ei ole tietoa. Toiste häntä ei enää tavoitettu.

Maanmittauslaitoksen mukaan tontin viimeinen lainhuuto on vuodelta 1991. Siitä asti kiinteistön on omistanut Saimaan Joutsen Oy, joka sittemmin on vaihtanut nimensä Kiinteistö Oy Saimaan Joutseneksi.

Kuka Saimaan Joutsenen omistaa, on mysteeri.

Saimaan Joutsenen hallituksessa toimivat kuitenkin samat henkilöt kuin Joutsenranta Oy:n hallituksessa. Kaupparekisterin viimeisten tietojen mukaan puheenjohtaja on Verna Huoso, jäsenet Sergey Arsentiev ja Victor Baturin.

Toimitusjohtajaksi on ilmoitettu Mikhail Genin, joka oli Joutsenranta Oy:n hallituksessa viime vuoteen asti. Häntä ei ole tavoitettu kommenttia varten.

Vaikka omistajaa ei varsinaisesti löydy, puhelinvastaaja Joutsenrannassa kuitenkin on. Se kertoo kahdella kielellä, että hotelli on toistaiseksi suljettu, mutta vastaajaan voi jättää viestin.

Jos vielä seikkaperäisempää asiaa tulee, aina voi toimittaa viestin perille yhteystiedoilla, jotka löytyvät Suomen yritysoppaasta: Joutsenranta Oy, Pellisenranta, 55300 Rauha.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Entinen B-mielisairaala Joutsenranta myytiin hotelliksi 1988. Se toimi useiden yrittäjien alaisuudessa vuoteen 2004. Sen jälkeen hotellissa on ollut pimeää.

Kirjoittaja:
Anu Pyyhtiä