Etelä-Karjala menettää EU:n aluekehitysrahaa

Etelä-Suomessa haasteelliset alueet saavat rahoituksesta 67 prosenttia toivotun 85 sijaan. Lisäksi kuntien osuus kansallisesta rahoituksesta kasvaa 34,5:een prosenttiin nykyisestä 28,8:sta.

ANNE KOTIHARJU

ETELÄ-KARJALA menettää vuoteen 2013 ulottuvalla EU:n rakennerahastokaudella aluekehitysrahaa (EAKR). Valtioneuvosto päätti, että niin sanottujen haasteellisten alueiden osuus pysyy 67 prosentissa. Etelä-Karjalassa olisi toivottu 85 prosenttia.

– Tästä kinattiin pitkään ja hävittiin kuin akat tappelussa, kuittaa maakuntajohtaja Timo Puttonen.

Etelä-Karjalaan tulee nyt tuota haasteellisten alueiden EAKR-rahaa 17,4 miljoonaa euroa.

Kaikkinensa 88,8 miljoonan pottia jakavat myös muun muassa Kymenlaakso, 23,8 miljoonaa euroa, Päijät-Häme, 25,5 miljoonaa euroa ja Kanta-Häme 10,1 miljoonaa euroa.

Puttonen korostaa, että toivottua pienemmän EAKR-rahaosuuden myötä menetetään myös siihen liittyvä kansallinen osuus.

– On todella vääryys, että muutenkin väheneviä EU-rahoja pitää levitellä ympäri Etelä-Suomea. Hallitusohjelmassa luvattiin, että niukkenevat EU-rahat annetaan niille alueille, jotka ovat eniten niiden tarpeessa. Demarit saavat nyt selittää omilleen, miksi näin on.

EAKR-rahoitusta ohjautuu Etelä-Suomeen yhteensä 132,5 miljoonaa euroa. Siitä siis 67 prosenttia ja 88,8 miljoonaa menee haasteellisille alueille, 28 prosenttia ja 37miljoonaa euroa teemahankkeisiin ja viisi prosenttia eli 6,6 miljoonaa euroa suurille kaupunkiseuduille.

– Kun yli neljännes tästä yritystukiin ja investointeihin käytettävästä EAKR-ohjelman rahoituksesta jää teemahankkeisiin, ovat pääkaupunkiseutu ja Varsinais-Suomi voittajia. Toki Etelä-Karjalakin on mukana kilpailemassa tuosta rahoituksesta.

TOINEN HUONO uutinen on kuntarahoitusosuuden kasvattaminen nykyisestä. Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä sisäasiainministeriöstä selvittää, että osuudet vaihtelevat eri alueilla.

Etelä-Suomessa kuntarahoituksen osuus kansallisesta rahoituksesta nousee 34,5 prosenttiin, kun se tähän mennessä oli 28,8 prosenttia. Samalla siis valtion maksama osuus pienenee.

Etelä-Suomessa julkinen rahoitus alkavalla kaudella on 334 miljoonaa euroa. Siitä EU:n osuus on 132,5, valtion 132 ja kuntien 69,5 miljoonaa euroa. EAKR-hankkeiden 766,8 miljoonan kokonaisrahoituksesta yksityisen rahoituksen osuus 433,7 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju