Hiihdon kehittäminen on lipsunut Lappeenrannassa

Lappeenrannan Hiihtäjät on käynyt pitämässä tänä talvena kahdet kilpailut Imatralla. Huhtiniemeen kaivataan myös uudenlumen latua hiihtäjien harjoituspaikaksi.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA/IMATRA. Pitkän linjan lappeenrantalainen hiihtomies, entinen Etelä-Karjalan Hiihdon puheenjohtaja Jorma Lyytikäinen seurasi maakuntaviestiä Savitaipaleella mietteliäänä.

– Kovimmat joukkueet tulevat sieltä, missä on tehty parasta työtä, sanoi Lyytikäinen, kun Imatra otti Etelä-Karjalan maakuntaviestissä kaksoisvoiton. Vielä kymmenen vuotta sitten maakuntaviestiä parinkin joukkueen voimin kärjessä hallinnut Lappeenranta tuli Ruokolahden jälkeen neljänneksi.

Ihmetystä ladun varressa herätti ennen kaikkea se, että Imatra oli maakuntaviestissä mukana peräti neljällä joukkueella, kun Lappeenranta oli saanut liikkeelle yhden joukkueen.

– Kyllähän se vähän hävetti lappeenrantalaisena, että pienemmät kunnat saivat liikkeelle enemmän joukkueita ja Lappeenranta vaivoin yhden, sanoo Lappeenrannan Hiihtäjien puheenjohtaja Ulla Kekoniemi.

Imatralla varastoitiin viime talvena ensimmäisen kerran lunta syksyksi ensilumen latua varten.

Pitkään lumettomana pysynyt talvi on osoittautunut, että työ ei mennyt hukkaan. Ensilumen ladulla on päästy hiihtämään silloinkin, kun muualla maa on ollut mustana ja hiihtäjiä on käynyt kaukaakin.

– Me olemme käyneet tänä talvena pitämässä kahdet kilpailut Imatralla. Huhtiniemeen ei saatu kilometrin latua sprinttikisaan, vaikka tarjosimme kaupungille talkooapua. Imatralta löytyi kyllä yhteistyötä ja joustavuutta, kun Imatran Urheilijat oli mukana kisoja järjestämässä, Ulla Kekoniemi kertoo.

Uudenlumen latu oli Imatralla kovassa käytössä lähes läpi lumettoman alkutalven. Ensi talvea vartenkin Imatran Urheilijoiden talkooporukka on jo urakoinut.

– Toista viikkoa tykitettiin yötä päivää lunta. Nyt lumikasa on tehty Ukonniemen taimitarhalle ja tykkilunta on kasassa 10 000 kuutioita, kertoo Imatran Urheilijoiden puuhamiehiin kuuluva Jari Laukkanen.

Talkootyötä vaaditaan lumen varastointiin lukemattomia tunteja. Lumen tykitystä varten oli yli 20 talkoolaisen lista ja vuorot pyörivät yötä myöten.

– Imatralta löytyy vielä talkoohenkeä. Samaa Saimaan vettä meillä käytettiin, mitä on tarjolla Lappeenrannassa Huhtiniemessäkin, Jari Laukkanen sanoo.

Lappeenrannassa hiihdon harjoitteluolosuhteita voitaisiin Ulla Kekoniemen mielestä merkittävästi parantaa Huhtiniemeen tehtävällä uudenlumen ladulla.

– Minä olen pitkään puhunut siitä, että Huhtiniemeen pitäisi saada lumitykki ja varastoida sitten Imatran tapaan lunta, jolla saataisiin aikaisin hyvä harjoituslatu. Huhtiniemi on nimenomaan oikea paikka kilpahiihdon harjoitteluun, ei lentokentän ja Kisapuiston laduista ole kilpailuja varten harjoittelevalle mitään iloa.

Lappeen Riennon puheenjohtaja Ari Torniainen on Kekoniemen kanssa samoilla linjoilla, mutta hänen mielestään Kisapuistostakin löytyisi mahdollisuuksia.

– Kisapuistossa voidaan hyödyntää tekojään ja kahden jäähallin, mahdollisesti vielä kolmannen jäähallin tuottamia hileitä latupohjissa. Tietysti ladun profiilia pitäisi vielä kehittää.

Lumitykki kuuluisi Torniaisenkin mielestä kaupungin liikuntatoimen hankintalistalle ja Huhtiniemi olisi oikea paikka ensilumen ladulle.

– Huhtiniemen kehittämisessä ei saa kuntohiihtäjiäkään unohtaa. Koko alueen suunnitelma pitäisi saada nopeasti aikaiseksi, Torniainen sanoo.

Kuntohiihtäjiä on Lappeenrannassa riittänyt laduilla ja luistelubaanoilla tämänkin lyhyen talven aikana. Kilpahiihdon puolella on kuitenkin Ari Torniaisen mielestä menossa lamakausi.

– Hiihtokouluun nuoria riittää, mutta ongelma on se, kuinka saada nuoret urheilijat jatkamaan lajia 14-15 vuodesta eteenpäin.

Ulla Kekoniemen mielestä Lappeenrannassa pitäisi hiihdon kehittämiseen saada veturi, joka ei olisi liikaa sidoksissa tiettyyn seuraan.

– Seuroissa on edelleen ihmisiä, jotka eivät ole valmiita tekemään yhteistyötä, jos nähdään, että se voi hyödyttää muita seuroja. Ilmeisesti seurojen pitäisi yhdessä puskea olosuhteiden kehittämisessä kaupunkia enemmän tekoihin. Tämä on sellainen jääkiekkokaupunki, että oma-aloitteisesti liikuntatoimi ei tunnu hiihtoasioita painottavan.

Kuvateksti

Maakuntaviestin neljännellä osuudella Savitaipaleella taittoivat taivalta rinta rinnan Imatran kolmosjoukkueen Teemu Majander (vas.) ja Lappeenrannan Olli-Pekka Piispanen. Imatran nuorilla hiihtäjillä kilometrejä oli ensilumen ladun ansiosta jo huomattavasti.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen