Huhtiniemi-raportti luvassa huhtikuun alkupuolella

Kaivaukset jatkuvat ensi kesänä. Tutkijat etsivät edelleen myös karttoja ja muita asiakirjoja valaisemaan Lappeenrannan löytöjä ja huhuja.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivausten viime syksyn tuloksista on luvassa tutkijoiden raportti huhtikuun alkupuolella. Siihen kootaan Huhtiniemestä löydettyjen vainajien ja esineiden analyyseistä saanut tiedot.

– Raportti on työn alla ja valmistuu pääsiäisen tienoilla, kertoo arkeologian professori Mika Lavento Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa kaikkia Huhtiniemestä löydettyjä vainajia on nyt tutkittu. Luurankoina löydettyjä vainajia on kaikkiaan kolmetoista.

Kahdeksan vainajan tutkimuksen jälkeen joulun alla julkistettiin tutkijoiden arvio, jonka mukaan vainajat ovat todennäköisesti 1800-luvulta ja 20-40-vuotiaita miehiä.

Vainajien ajoitusta tukivat esinelöydöt. Niistä tärkeimpiä ovat riipukset ja luunapit. Riipusten ristien perusteella vainajia on otaksuttu ortodokseiksi ja venäläisiksi.

– Esineiden tutkimuksessa ollaan aika pitkällä. Esille ei ole tullut sellaista, joka erityisen paljon muuttaisi esitettyä käsitystä, Lavento sanoo.

Hän muistuttaa, että löydetyt esineet ovat sellaisia, joiden käyttöikä on pitkä.

– Sen takia on hankalaa sanoa, mitä aikaa ne kuvaavat. Kuitenkaan vuonna 1944 ne tuskin enää olivat käytössä.

Huhtiniemen kaivauksista ryhdyttiin etsimään varmistusta huhuille, joiden mukaan alueella olisi kesällä 1944 kenttäoikeudessa kuolemaan tuomittujen suomalaisten rintamakarkurien joukkohauta.

Kaivaukset tehtiin viime syksynä Huhtiniemen leirintäalueella paikassa, josta löytyi luurankoja vuonna 1971 viemäritöiden yhteydessä. Viime syksynä sieltä löytyi koskematon hauta. Vainajat olivat siinä hyvässä järjestyksessä vierekkäin.

Lavennon mukaan löydöstä on yritetty jäljittää myös dokumentoitua tietoa.

– Ei kuitenkaan ole löydetty karttaa, johon olisi merkitty Huhtiniemen kalmistoa.

Lavennon mukaan tutkijat jäljittävät myös muita dokumentteja, jotka antaisivat tietoa Huhtiniemen jo löydetyistä vainajista ja Lappeenrannan muista mahdollisista joukkohaudoista.

Tutkijat saavat niistä edelleen myös yleisövihjeitä.

Tähänastisten vihjeiden mukaan joukkohautoja olisi Huhtiniemessä kolmessa muussakin paikassa sekä Kuutostien ja Korkea-ahontien risteyksen seutuvilla.

Kaivaukset jatkuvat ensi kesänä todennäköisesti jossakin näistä paikoista, kenties useammassa paikassa. Lavennon mukaan suunnitelmat ensi kesän kaivauksista ovat vireillä.

Opetusministeriö on myöntänyt Helsingin yliopistolle 100 000 euroa käytettäväksi Huhtiniemen kaivauksiin.

Tutkijoiden arvioima tarve kaikkien potentiaalisten paikkojen kaivamiseen on yli 300 000 euroa.

– Nyt edetään opetusministeriön antaman budjetin ehdoin, Lavento toteaa.

Huhtiniemen viime syksyn kaivaukset rahoitti Suomen kulttuurirahaston 40 000 eurolla. Kaivauksista ja löydöksien tutkimuksista vastasivat ja vastaavat edelleen Helsingin yliopiston arkeologian laitos ja oikeuslääketieteen laitos.

Keskusrikospoliisi oli mukana kuolemansyyn selvittäjänä niin kauan kun epäiltiin mahdollisten löydösten liittyvän jatkosodan tapahtumiin ja suomalaissotilaiden laittomiin teloituksiin. Keskusrikospoliisi ei enää jatka asian tutkintaa.

ES-ARKISTO/KESKUSRIKOSPOLIISI

Kuvateksti

Huhtiniemen esinelöytöihin kuuluu pieni ristiriipus, jossa on ortodoksiristi.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen