Ilmastonmuutos uhkaa myös saimaannorppaa

SANNA PYYSALOILMASTONMUUTOKSELLA on monia vaikutuksia saimaannorpan elinolos

SANNA PYYSALO

ILMASTONMUUTOKSELLA on monia vaikutuksia saimaannorpan elinolosuhteisiin.

Laji on uhattuna, jos norppien synnytys siirtyy lumen puutteen vuoksi avojäälle. Kohtalokkaita seurauksia on myös sillä, että norpan imetysolosuhteet heikentyvät, kinokset eivät ole riittävän pysyviä ja imetysjakso lyhenee. Ilmaston lämpeneminen voi myös lisätä sattumanvaraista sukupuuton riskiä.

PESINNÄN onnistumisen kannalta keskeistä on otollinen lumi- ja jäätilanne. Lämpimän alkutalven vuoksi jäätyminen ja lumipeite ovat myöhässä. Kaikilla sopivilla pesimispaikoilla ei vielä ole riittäviä kinoksia.

Lumiolojen tuleva kehitys Saimaan alueella on norpan säilymisen kannalta kriittinen tekijä. Tällä hetkellä Saimaalla on lunta toiseksi vähiten havaintosarjan 1946–2007 aikana. Jos talvien lämpötilat kohoavat 3–4 astetta, lumen puutteesta tulee merkittävä este pesinnän onnistumiselle.

Myös jäiden heikkeneminen ja Saimaan vedenpinnan talvikautinen nousu voivat muodostua uhkasi norpalle. Tällä hetkellä Saimaalla on jäätä 20–25 senttiä eli vain runsaat puolet ajankohdan keskiarvosta.

NORPPAKANTA on 2000-luvun alussa kasvanut selvästi. Vuoden 1990 alussa norppia oli noin 190, nyt kanta on 270 yksilöä. Norppakannan suotuisaan kehitykseen on vaikuttanut muun muassa maa- ja metsätalousministeriön asetus kalastusrajoituksista Saimaalla. Kuuttien verkkokuolemia on pystytty vähentämään lisäksi vapaaehtoisilla sopimuksilla, joilla verkkokalastusta on rajoitettu huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

Myös vuonna 1997 laaditussa Saimaan juoksutusstrategiassa otetaan huomioon erityisesti norpan pesimäolosuhteet. Saimaannorpan pesinnän onnistumiselle on tärkeää, että vedenkorkeus ei vaihtele jääpeiteaikana kovin paljon.

Jos vedenpinta alenee liikaa, voi jään päälle tehty norpan lumipesä rikkoontua. Myös vedenpinnan nousu voi olla haitallista, sillä vesi voi nousta pesään ja kastella kuutin karvapeitteen ja heikentää sen lämmöneristyskykyä.

Saimaannorpan tilasta ja tulevaisuudesta keskusteltiin perjantaina maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä neuvottelussa.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo