Imatran lääkärivajetta hoidetaan euromääräisellä palkkareseptillä

Imatran pitkän tähtäimen tavoitteena on saada täytettyä kaikki 14 väestövastuulääkärin virkaa omilla lääkäreillä. Lääkärivaje syntyi vuosituhannen alussa, eikä ole hellittänyt vieläkään. Lääkäripalvelujen ostaminen oli pakon sanelema juttu.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran kaupunki taistelee eurojen voimalla pitääkseen omat terveyskeskuslääkärinsä tyytyväisinä. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli tiistaina omille väestövastuulääkäreilleen suunnattua keskimäärin noin tuhannen euron korotusta palkkaan maaliskuun alusta lukien.

Päätöstä tiistaina ei vielä tehty. Lautakunnan enemmistö halusi äänestyksen jälkeen asian uudelleen valmisteltavaksi. Palkankorotuksen takana olivat kristillisdemokraattien ja SDP:n Markku Viskari. Keskustan Juha Sormunen äänesti äänestyksessä tyhjää. Uudelleen valmistelussa tarkastellaan palkan korotuksen lisäksi myös muita lääkärien saantiin liittyviä seikkoja ja virkajärjestelyjä.

Korotusesityksen takana on kaksi pääajatusta. Oman lääkärin palkkauskustannukset ovat kuitenkin pienemmät kuin ostolääkärin vuosikustannukset tällä hetkellä ovat. Palkankorotuksella halutaan myös houkutella lääkäreitä hakemaan avoinna olevia väestövastuulääkärin virkoja.

Imatralla on tällä hetkellä avoterveydenhuollossa kahdella terveysasemalla yhteensä 14 lääkärin virkaa. Näistä viroista viitta hoidetaan nykyisin ostopalveluna lääkärinpalveluja myyviltä yrityksiltä, viidessä virassa on kaupungin palveluksessa oleva oma lääkäri.

– Olemme linjanneet, että lääkäripalveluissa voimavaroja keskitetään avoterveydenhuoltoon. Pitkän tähtäimen tavoitteenamme on täyttää olemassa olevat viran omilla lääkäreillämme ja luopua ostopalveluista, Imatran sosiaali- ja terveysjohtaja, johtava lääkäri Timo Kohvakka sanoo.

Sosiaali-ja terveyslautakunnan esitys merkitsisikin toteutuessaan palkkakustannusten nousua omien lääkäreiden osalta vuosittain yhteensä noin 60 000 eurolla.

Lääkäreiden kuukausipalkka vaihtelee tällä hetkellä vajaasta 5 000 eurosta 7 300 euroon. Ostolääkärin kuukausikustannus on 7 500 euroa.

LÄÄKÄRIVAJE paheni Imatralla nopeasti vuosituhannen alussa ”luonnollisen poistuman” ja erikoistumisien myötä. Tilalle ei kuitenkaan saatu palkattua uusia lääkäreitä ja tämä johti jäljelle jääneiden lääkärien työmäärän voimakkaaseen lisäykseen. Lääkärien pako Imatran terveyskeskuksesta kiihtyi.

Lääkkeenä lääkäripulan lievittämiseen oli lääkärien vuokraus palveluja myyviltä yrityksiltä. Tällä hetkellä keikkalääkärien osuus on puolet terveyskeskuslääkäreistä.

Avoterveydenhuollon vs. ylilääkäri Ville Verta sanoo ostopalvelua pakon sanelemaksi jutuksi, johon Imatralla pakkorakosessa jouduttiin. Hänen mielestään Imatralla on kuitenkin ollut onni ostolääkäreitä saadessaan.

– Täällä työskennelleet ja työskentelevät ostolääkärit ovat olleet osaavaa porukkaa ja työjaksot ovat olleet kohtuullisen pitkiä. Toki olemme nyt hyvin riippuvaisia ostopalveluista. Ei tämä siinä mielessä mikään ideaali tilanne ole, Verta sanoo.

AVOTERVEYDENHUOLLON vs. ylilääkäri Ville Verta on myös Jukon (julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö) paikallinen lääkärien luottamusmies. Verta pitää, niin ammattiyhdistysmies kuin onkin, Imatran kaupungin maksamia lääkärin palkkoja nykyiselläänkin kilpailukykyisinä.

Verta ei usko, että pelkkä palkan suuruus saa lääkäreitä muualta suinpäin hakemaan avoinna olevia virkoja.

– Tähän asiaan vaikuttavat myös muut tekijät, muun muassa työviihtyvyys ja muut palvelut, Verta muistuttaa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Avoterveydenhuollon vs. ylilääkäri Ville Verta antaa tunnustusta paitsi kaupungin omille myös ostolääkäreille, vaikka työmäärä onkin täyttämättömien virkojen johdosta aika suuri.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen