Seksitaudeissa tehtiin ennätyksiä Etelä-Karjalassa

Harvinaiseen puutiaisaivokuumeeseen sairastui neljä. MRSA-bakteeri jylläsi totuttuun tapaan.

KATRIINA PAJARI

YLEISVAARALLISIA ja ilmoitettavia tartuntatauteja rekisteröitiin viime vuoden aikana Etelä-Karjalassa kaikkiaan 467 kappaletta.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä julkaisi eilen vuotta 2006 koskevan tartuntatautiraportin. Yllättävimmäksi tiedoksi infektioylilääkäri Pekka Suomalainen nostaa ennätykselliset neljä puutiaisaivokuumetapausta. Punkkien puremasta leviävää tautia on aiemmin tavattu Etelä-Karjalassa vain harvoin.

– Ahvenanmaalla tämä on yleisempi tauti. Siellä taudin vastarokote kuuluu rokotusohjelmaan, Suomalainen toteaa.

Puutiaisaivokuumeen yleistymisen epäillään olevan yhteydessä ilmaston lämpenemiseen.

– Muutokset lämpötilassa ja kosteudessa parantavat punkkien elinmahdollisuuksia ja levinneisyyttä. On mahdollista, että punkkien mukana leviävät virustaudit yleistyvät jatkossa, Suomalainen huomauttaa.

Lappeenrannassa virusta kantavia punkkeja epäillään olevan Pappilanniemessä, mutta asian toteen osoittaminen on erittäin hankalaa.

– Virusta kantavien punkkien alue voi olla hyvinkin pieni, siksi mitään varmaa tietoa ei ole.

ETELÄKARJALAISET tekivät viime vuonna surullisen ennätyksen HIV-tartuntojen määrässä. Tartuntoja todettiin kaikkiaan seitsemän. Edellisenä vuonna vastaava määrä oli lähes puolet pienempi.

– Keski-ikäiset miehet ovat se ryhmä, josta HIV-tartuntoja on todettu eniten, ylilääkäri Suomalainen sanoo.

Myös klamydiatartuntoja todettiin 24 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Syyksi siihen Suomalainen mainitsee opiskelijaterveydenhuollon tehostetun seulonnan.

Syfilistapauksia sairaanhoitopiiristä löytyi viisi kappaletta, joista kaksi oli pitkälle mennyttä neurosyfilistä eli aivokuppaa.

– A-hepatiitteja ei löytynyt lainkaan, vaikka se on rajan takana hyvin yleinen. Se kertoo siitä, että matkustavat ihmiset ovat muistaneet huolehtia rokotuksista.

MRSA-TILANNE pysytteli koko vuoden tutunlaisena. Niin erikoissairaanhoidossa kuin useissa kunnissakin kärsittiin MRSA-epidemioista. Bakteeri koetteli erityisesti iäkkäämpiä ikäluokkia.

– Tapauksia oli paljon. Joutsenossa tilanne saatiin haltuun siten, että bakteerin kantajia hoidettiin omassa yksikössä omalla hoitohenkilökunnalla, Lappeenrannan ja Joutsenon johtava lääkäri Pekka Keränen kertoo.

TARTUNTATAUDEILTA ei olla vältytty Etelä-Karjalassa tänä vuonnakaan. Salakavalasti leviävä norovirus iski Etelä-Karjalan keskussairaalaan viime viikon lopulla. Mahatautia aiheuttava virus on sairastuttanut kymmeniä, sekä potilaita että hoitohenkilökunnan jäseniä.

Ärhäkkä virus aiheuttaa sekä oksentelua että ripulia.

– Virus on hypännyt osastolta toiselle. Se tarttuu jopa hengitysilman kautta, infektioylilääkäri Pekka Suomalainen huokaa.

Suomalaisen mukaan norovirusta esiintyy joka puolella, joten on mahdotonta sanoa mistä virus sairaalaan saapui.

– Nyrkkisääntönä sanoisin, että sairasta ihmistä ei pidä tulla tervehtimään sairaalaan, jos on itsekin esimerkiksi mahataudissa. Pitää käyttää maalaisjärkeä.

Jokakeväinen influenssa-aalto ei ole vielä toistaiseksi levinnyt.

Kirjoittaja:
Katriina Pajari