Imatran seudun kehitysyhtiö kaipaa kunnon tuuletusta

Mirja Sjöblom uskoo, että kehitysyhtiöstä voi siivota vielä hyvän työkalun elinkeinoelämän tarpeisiin. Yrittäjän sana painaa hänen mukaansa nyt yhtiössä.

MATTI SAARELA

RAUTJÄRVI. Armeijassa Mirja Sjöblomin ruotukaverit määrittelivät hänet helvetin hyväksi jätkäksi. Sjöblom pärjäsi hyvin ja hänet koulutettiin Mikkelissä aliupseeriksi.

Sjöblom oli 1990-luvun puolivälissä ensimmäinen Lappeenrannan varuskunnan sotapoliisissa palvelut nainen. Armeija antoi hänelle paljon hyviä muistoja ja reservin kersantin korkea arvon.

– Minä koin armeijan sellaisena henkisen kasvun paikkana, hän kertoo.

Armeija ei varmasti jää viimeiseksi

organisaatioksi, jossa Sjöblom on ensimmäinen. Tarmokkaan nuoren yrittäjän nimi on pantu jo merkille Helsingissä, ja Suomen Yrittäjät ovat nostaneet Sjöblomin kasvamaan korkoa hallituksen varajäsenen paikalle.

TÄNÄ VUONNA Sjöblom valittiin myös Imatran seudun kehitysyhtiön hallitukseen. Varajäsenenä hän osallistuu kaikkiin hallituksen kokouksiin, joissa hänellä on täysi puheoikeus.Rautjärven yrittäjiä Sjöblom on vetänyt yli kolme vuotta. Hän on ollut pidetty kauppias Simpeleellä, mutta vaihtoi jokin aika sitten huonekalu- ja sisustusbisnekseen.

– Minulla oli K-market Hermanni Simpeleellä viisi ja puoli vuotta. Viime huhtikuussa perustin Lappeenrantaan makuuhuoneiden kalustuksiin ja sänkyihin erikoistuneen Viemerö Beds -liikkeen, Sjöblom kertoo.

SJÖBLOM on ajanut työkseen taksia, toiminut tarjoilijana ja ollut kaupassa palkollisena ennen kuin ryhtyi vuosituhannen vaihteessa kauppiasyrittäjäksi. Simpeleläinen K-market menestyi erinomaisesti Sjöblomin johdossa, ja hänet valittiin vuonna 2004 Vuoden nuoreksi yrittäjäksi.

Sjöblom perustelee alan vaihtoa sillä, että nuori ihminen kaipaa uusia haasteita.

– Kun minulle tarjottiin tätä tilaisuutta, lähdin rohkeasti kokeilemaan ja tarjoamaan asiakkaille sellaista uutta, jota Lappeenrannassa ei ole vielä ollut tarjolla, hän sanoo.

– Alku on ollut ihan lupaava. Toisaalta olemme tekemässä jotain, joka on ihan uutta koko Suomessa ja se tietenkin ottaa myös oman aikansa, Sjöblom selvittää. Yhteys uuteen liiketoimintaan syntyi järjestötyössä.

– Tapasin Harri Viemerön ensimmäisen kerran puheenjohtajien neuvottelupäivillä Brysselissä, hän kertoo.

VAIKKA SJÖBLOM on tuonut uuden yrityksensä toiminnan Lappeenrantaan, yrityksen kotipaikka on Rautjärvi. Sjöblom aikoo myös jatkaa rautjärveläisten ja kaikkien Imatran seudun yrittäjien edunvalvojana.Hänen mielestään myös Imatran seudun kehitysyhtiöstä voidaan vielä rakentaa hyvä väline yrittäjyyden tukemiseen alueella.

– Suhtauduin kehitysyhtiöön aikaisemmin hyvin kriittisesti. Kehitysyhtiön maine ei ole ollut kovin mairitteleva. Olen ajatellut myös ihan rautjärveläisenä, että kun kunta maksaa sinne asukasluvun perusteella näitä maksuja, meidän pitää saada rahoille myös vastinetta, hän painottaa.

KEHITYSYHTIÖSSÄ tehdyt virheet pitää Sjöblomin mukaan nyt tunnustaa ja alkaa siivota yhtiötä. Se on pyykki, joka kaipaa kunnon tuuletusta.

– On hyvä puhdistaa nyt koko pesä ja kerätä voimavaroja uutta alkua varten. Tehtyjä emme saa tekemättömiksi ja siinä mielessä niitä on turha surkutella, hän sanoo.

Sjöblomin mielestä kehitysyhtiössä tehtyjen virheiden syyt pitäisi kuitenkin selvittää.

– Jos yrittäjä tekee tällaisia virheratkaisuja omassa yrityksessään, hän joutuu niistä myös henkilökohtaisesti kantamaan täyden vastuun. Meitä yrittäjiä tässä asiassa häiritsee se, että tehtyjen virheiden seuraukset lakaistaan liian helposti maton alle, Sjöblom muistuttaa.

– Me olisimme toivoneet kunnon tuuletusta ja asioiden perusteellista selvittämistä. Pääasia on kuitenkin nyt se, että kehitysyhtiön tekemisillä on nyt uusi ja oikea suunta, hän jatkaa.

YHTIÖN sotkuisiin asioihin Sjöblom on perehtynyt tarmokkaasti viime syksystä lähtien.

– Kehitysyhtiön uuden hallituksen tavoitteena on tukea seudullista ja maakunnallista yhteistyötä. Sen pitää keskittyä näihin asioihin, ymmärtämään sen tavallisen yrittäjän arkea ja tarpeita, hän jatkaa. Sjöblomin mukaan kehitysyhtiöllä on – ja sillä pitääkin olla – tärkeä rooli. Aloittavista yrityksistä lähes kaikki käyttävät hyväkseen sen tarjoamia palveluja.

– Meidän pitää nyt tarkkaan miettiä sitä, miten kehitysyhtiö voi lähestyä myös jo toimiva yrityksiä, hän sanoo.

– Minun mielestäni kehitysyhtiön pitää lähteä heti liikkeelle, vaikka me joudummekin tekemään samaan aikaan myös tätä siivoustyötä. Ainakin Rautjärvellä odotukset ovat kovat. Tähän asti me olemme saaneet siltä hyvin vähän, vaikka olemme maksaneet ihan samoja maksuja kuin muutkin osakkaat, hän painottaa.

Mirja Sjöblom on Rautjärven yrittäjien puheenjohtaja. Maanantaina hän osallistui yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajien neuvottelupäiville Tukholmassa. On hyvä puhdistaa nyt koko pesä ja kerätä voimavaroja uutta alkua varten.

Syntynyt 1975 Punkaharjulla

Vuoden nuori yrittäjä 2004

Rautjärven Yrittäjien puheenjohtaja

Avoliitossa Toni Kosonen kanssa. Kosonen on myös yrittäjä.

Pariskunnalla on yksi lapsi

Kirjoittaja:
Matti Saarela