Keisarinaseman kohtaloa jossiteltiin jälkijunassa

RIINA NOKSO-KOIVISTOHistoriallisesta Keisarinasemasta Lappeenrannassa uhkaa

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Historiallisesta Keisarinasemasta Lappeenrannassa uhkaa tulla yksityisen rivitaloalueen takapiha. Tätä mieltä on asemaa tutkinut arkkitehti Tuula Pöyhiä, joka vieraili tiistaina rakennuksessa Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunnan kanssa.

Keisarinaseman tontilla alkaa tänä keväänä tapahtua. Rakennusliike NCC suunnittelee kahden rivitalon rakentamista aseman eteen. Keisarinasema saneerataan yksityisasunnoiksi.

Rivitalot suunnittelee arkkitehtitoimisto Timo Vuori. Keisarinaseman suunnittelijaa NCC ei ole vielä valinnut, mutta Pekka Kiljunen NCC:ltä arvioi todennäköiseksi, että sama toimisto suunnittelee kaikki alueen rakennukset.

Koska Lappeenrannan ympäristö- ja rakennuslautakunta päättää rakennusluvista, lautakunnan jäsenet halusivat tutustua historialliseen kohteeseen paikan päällä. Lautakunnan varapuheenjohtaja Pertti Ahokas piti surullisena, että ympäristö- ja rakennuslautakunnan pitää yrittää paikata kaavoituksen ongelmia lupaehtojen avulla.

Arkkitehti Tuula Pöyhiä toivoi, että edes toisen rivitalon rakentamisesta olisi vielä mahdollista luopua.

– Jos tähän eteen tulee rivitaloja, Keisarinasemasta tulee yksityisen reviirin takapiha. Vaikka joskus haluttaisiin palata alkuperäisiin suunnitelmiin talon entisöinnistä ja julkisesta käytöstä, rivitalojen rakentamisen jälkeen se on myöhäistä.

Viime aikoihin saakka on väläytelty toiveita ja ehdotuksia siitä, että Keisarinasemalle löytyisi viime hetkellä ostaja ja edes osa rakennuksesta päätyisi julkiseen käyttöön. NCC:n mukaan ostotarjouksia ei ole ilmaantunut ja rakennusliike etenee suunnitelmien mukaan.

Kun Keisarinasema saneerataan yksityisasunnoiksi, Tuula Pöyhiän mukaan ratkaisevaa on, miten tehdään. Työhön liittyy paljon riskejä.

– Jos ullakko saneerataan asuintiloiksi, suojelun kannalta herkin alue joutuu raskaimman rakentamisen keskipisteeseen.

– Urallani olen nähnyt monta esimerkkiä siitä, että pieni virhe työmaalla saattaa muutamassa minuutissa aiheuttaa tuhon.

Vaikka Keisarinasema on rakennuksena pieni, Pöyhiä kertoo sen tutkimisen olleen hänen pitkän uransa yksi kohokohta.

– Olen tällaisen autenttisuuden edessä polvillani.

Kuvateksti

Keisarinaseman hienot kattopinnat eivät tule kaikkien näkyville, vaan peitetään kenties kokonaan, kun NCC tekee rakennukseen yksityisasuntoja.

Kuva: Pekka Hölkki

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto