Kunnanjohtaja odottaa uusia nimiä papereihin

EEVA SEDERHOLMLUUMÄEN kunnanjohtajan Paavo Tyrväisen mielestä Puukylä on keh

EEVA SEDERHOLM

LUUMÄEN kunnanjohtajan Paavo Tyrväisen mielestä Puukylä on kehittynyt liian hitaasti. Kunnan tavoitteena on saada alueelle vähintään kahdeksan yritystä vuoteen 2010 mennessä, mutta tällä erää varmoja toimijoita on vain kolme.

– Olisin odottanut ripeämpää edistymistä, Tyrväinen sanoo.

Syy tilanteeseen on hänen mielestään se, että Suomessa yrittäminen on huonossa huudossa. Ainakaan Puukylän sijainnista vikaa ei kannata hakea, sillä se on Tyrväisen mukaan maan paras. Etäisyys niin rajalle kuin laivoillekin on lyhyt.

Kiinnostuneita tulijoita kuitenkin tuntuu olevan. Kunta käy parhaillaan neuvotteluja asiasta, mutta kunnanjohtaja odottaa nimiä papereihin ennen tietojen tarkentamista.

VENÄLÄINEN Vladimir Poljantski on yksi mahdollinen yrittäjä. Hän on ilmoittanut haluavansa perustaa höyläämön Puukylään, mutta asia ei ole edennyt.

– Varsinainen tuotantotoiminta ei ole vielä ihan profiloitunut, muotoilee Osmo Sintonen.

Hän hoitelee Poljantskin asioita Suomessa ja kuuluu tämän FCS-Wood-yrityksen hallitukseen.

Sintosen mukaan yhtiö suunnittelee aloittavansa venäläisen puun myyntitoimintaa jo helmikuussa. Ihan aluksi Poljatskin pitää kuitenkin lyödä lukkoon kaupat, joita hän on sopimassa kunnan kanssa omakotitonteista.

KUNNALTA on kuluttanut tällä erää Puukylään 2,3 miljoonaa euroa, joista 400 000 euroon se on saanut valtion ja metsäkeskuksen tukea. Rahalla Luumäki on ainakin rakentanut kuivaamolle, Kymi Logmenille sekä uudelle pellettitehtaalle hallit.

Tehdasta perustavan Umacon toimitusjohtaja Tapio Peltola sanoo tuen merkitsevän paljon.

– Suurin syy tuloomme on kunnan taloudellinen kontribuutio. Olisi ollut liian suuri ponnistus, jos olisimme joutuneet itse rakentamaan hallin.

Jo kuivaamoa pyörittävä Ensio Kallionkieli uskoo Puukylän menestykseen. Koivukeskukseen verrattuna sillä on monta etua, joista monipuolinen raaka-aine on yksi.

– Koivukeskus lähti liikkeelle erikoispuu koivulla, jonka saanti on vaikeaa.

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm