Monikulttuurinen hautausmaa kiinnostaa molemmin puolin rajaa

Viipurin kaupunki ja Karjalan liitto panevat Sorvalin hautausmaata koskevan kunnostusprojektin

JUUSO ALA-KYYNY

VIIPURI. Viipurin Sorvalin hautausmaan kunnostus- ja aineistonkeruutyö käynnistyy tänä vuonna. Sorvali-projekti on herättänyt innostusta molemmin puolin rajaa.

– Viipurilaiset kotiseutututkijat ovat olleet jo vuosia kiinnostuneita tästä monikulttuurisesta hautausmaasta. Vuodesta 2003 lähtien kunnostushankkeeseen on etsitty yhteistyökumppaneita, Viipurin kaupungin ulkomaan osaston päällikkö Zoia Fedosejeva sanoo.

– Omena putoaa puusta, kun se on kypsä. Ja omena putosi puusta, kun tapasimme Galina Proninin kanssa vuosi sitten. Yleinen mielipide hankkeelle oli kypsä, Fedosejeva lausuu.

SORVALI-RAHOITUS, yhteensä 205 000 euroa, tulee EU:lta, Karjalan liitolta (18 000 euroa) ja Viipurista (15 000 euroa).

Viipuri-keskuksen toiminnanjohtaja Galina Pronin, joka Sorvali-hankkeessa edustaa Karjalan liittoa, näkee Fedosejevan tavoin, että aika oli kypsä kulttuurihistoriallisesti merkittävän hautausmaan esiinnostamiselle.

– Viipurin kaupunki on ollut entistä avoimempi Suomen suuntaan. Se näkyi tästäkin hankkeesta keskusteltaessa. Hautausmaa itsessään on läpileikkaus seudun historiasta. Siellä on niin suomalaisia, ruotsalaisia, venäläisiä kuin saksalaisiakin hautoja, projektipäällikkö Pronin sanoo.

HAUTAUSMAATA koskevan aineiston pohjalta on tarkoitus tehdä kirja. Kunnostustyö pannaan alulle kesällä. Alueen maisemasuunnitelma valmistuu vuoden aikana.

Sorvali-hankkeen jatko ensi vuodesta eteenpäin on vielä avoin. Muistolehdon rakentaminen ja kunnostustöiden jatkaminen riippuvat tulevaisuuden rahoituskuvioista.

Kirjoittaja:
Juuso Ala-Kyyny