Oman näköistä hermoviivaa

RIINA NOKSO-KOIVISTOTärkeintä harrastajataiteilijalle on luottaa rohkeasti o

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Tärkeintä harrastajataiteilijalle on luottaa rohkeasti omaan näkemykseen. Vaikka tekniset taidot eivät olisi ihan Rembrandt-tasoa, jokainen maalari voi tehdä oman näköistään hermoviivaa.

Taiteilija Unto Ahjotuli rohkaisi sunnuntaina harrastajataiteilijoita, jotka olivat tuoneet töitään ammattilaisen arvioitavaksi Lappeenrannan kuvataidekoululle. Paikalle saapui parikymmentä taiteesta kiinnostunutta.

Lappeenrannan taideyhdistyksen mukaan monet kotona itsekseen tai erilaisilla kursseilla maalaavat harrastajat haluaisivat palautetta töistään, mutta eivät rohkene tarjota niitä näyttelyihin, joissa saisivat palautetta katsojilta. Yhdistyksen järjestämät kritiikin iltapäivät yrittävät antaa apua tähän ongelmaan.

Sunnuntain teemana oli maisemamaalaus. Ahjotuli muistutti, että maalarilla on onneksi valinnan vapaus. Maisemaa ei tarvitse vangita kankaalle täsmälleen sellaisena kuin se aukeaa silmien eteen. Sen sijaan taiteilija voi napata samaan kuvaan kiinnostavan näköisen puun tuolta ja esteettisen kiven toisaalta. Monia tuttuja maisemia voi yrittää tarkastella uudesta vinkkelistä, nähdä eri tavoin.

Joutsenolainen Taina Huuhtanen uskaltautui ensimmäisenä viemään omia akvarellejaan Ahjotulen arvioitavaksi. Huuhtaselle tuli hienoisena yllätyksenä, että kritiikki annettiin koko yleisön edessä, ei henkilökohtaisesti kasvotusten, kuten hän oli etukäteen ajatellut. Kokemus oli kuitenkin positiivinen.

– Tässä kuussa pidän näyttelyn Jaakkiman kristillisellä opistolla. Osittain sen takia halusin hakea täältä tietynlaista hyväksyntää.

Huuhtanen halusi myös vinkkiä siitä, mikä ammattitaiteilijan mielestä on hänen työssään hyvää ja mikä taas kaipaisi kehittämistä.

– Onneksi tiesin etukäteen, miten sympaattinen henkilö Unto Ahjotuli on. Sen takia hänen palautettaan ei tarvinnut jännittää.

Huuhtanen sai kiitosta sävytyksestä, taitavasta tekniikasta ja etenkin luontevuudesta ja rehellisyydestä.

– Nämä työt eivät ole tekotaiteellisia, Ahjotuli kiitteli.

Kuukauden kuluttua järjestetään toinen palautetilaisuus, jolloin aiheena ovat asetelmat.

Kuvateksti

Joutsenolainen Taina Huuhtanen maalaa akvarellejä.

Kuva: Pekka Hölkki

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto