Saimaanselkä sai 2 000 ei-ääntä

Aktivistilähetystö kiikutti kaavakritiikkiä Imatran kaupungin johdolle. Vapaiden rantojen vaatijat sanovat jatkavansa keskustelua tarvittaessa valitusteitse.

MATTI VEIJALAINEN

Tarkkaan ottaen 2 081 imatralaista antoi maanantaina ei-äänen Saimaanselän uuden asuntoalueen rakentamissuunnitelmille. Tämä määrä nimiä kertyi kaupungin johdolle kiikutettuihin kansalaisadresseihin, joihin osallistuneet vastustavat Saimaanselän kaavoittamista asutukselle.

Omat nimilistansa luovuttivat Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys, Kotiseutuyhdistys ja yleisen kansalaisadressikeräyksen organisoinut Hanna Hanninmäki.

Listalähetystön pääpuhemiehenä olleen luonnonsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtajan Seppo Pousin mukaan Saimaanselän vastustajille ei kelpaa esitetyistä uusista rakentamiskaavoista kumpikaan. Kriitikot hyväksyvät Pousin mukaan vain Imatran voimassaolevan yleiskaavan mukaisen etenemistavan.

Saimaanselästä on laadittu kaksi uutta kaavavaihtoehtoa. Kumpikin sijoittaa Saimaan rantaan tai sen lähituntumaan lähes 300 pientalotonttia kylpylän ja Vuoksen suun väliselle alueelle. Yleiskaava sallii vain huomattavasti rajoitetumman rakentamisen.

Tiukat ehdot löivät pöytään myös kansalaisaktivistit.

– Jos näin vilkas osallistuminen ei tässä asiassa vaikuta kaupungin päätöksentekoon, jatkamme keskustelua valitusteitse, Seppo Pousi sanoi.

Saimaanselkä on aiheuttanut sihteeri Tuija Mertasen mukaan luonnonsuojeluyhdistyksessä sutinaa enemmän kuin mikään muu asia ennen.

– Nyt ovat puoleemme kääntyneet mökin mummotkin, ja sen sanon aivan kunnioittavasti.

SEPPO POUSI epäili, että yksin Saimaan rantatonteilla Imatra ei uusia veronmaksajia saa. Paljon houkuttelevampi tarjous on Pousin mielestä kunnon työpaikka.

– Imatralla riittää rantatontteja vielä muuallakin. Kaupunkimme pitäisi kasvaa mieluummin sisään päin, Pousi näki.

Pousin mielestä imatralainen Saimaan ranta on jätettävä asutukselta vapaaksi kaikkien yhteiseen käyttöön.

– Itse asun puolentoista kilometrin päässä rannalta. Hyvin se on minulle riittänyt, Mustalammella Saimaanselän kaava-alueen reunalla 30 vuotta asunut Pousi kertoi.

Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Esko Hänninen epäili, että tulevilta sukupolvilta ei kiitosta tule, jos rannat asutetaan.

KANSALAISPOSTIA kaupunginjohtaja Pertti Lintusen kanssa vastaanottanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Luukkanen (sd.) kertoi kolunneensa samoja rantoja 60 vuotta pikkupojasta lähtien. Luukkasen mielestä imatralaisessa kaavoituksessa on aina kunnioitettu rantoja.

– Yleiskaavamme on tässäkin kohtaa oltava uskottava, Luukkanen sanoi.

Luukkasen mielestä hyviä tontteja kuitenkin tarvitaan. Nyt käytävän keskustelun ja päätöksenteon tuloksina niitä on voitava sijoittaa johonkin. Kansalaismielipiteiden Luukkanen lupasi menevän perille päättäjien pöytiin.

– Vahva paketti, Luukkanen sanoi adresseja plaratessaan.

Kuvateksti

Esko Hänninen (vas.), Hanna Hanninmäki, Tuija Mertanen ja Seppo Pousi kokoontuivat viemään kansalaisadresseja kaupunginhallitukselle.

Kuva: KAI SKYTTÄ

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen