Sammonlahden uimahalli ui myötävirtaan

Lappeenrannan uimahalleissa kävijät ovat vähentyneet selvästi vuosikymmenien aikana. Etenkin syrjäinen, julkisen liikenteen ulottumattomissa oleva Lauritsalan halli kaipaisi lisää polskuttelijoita.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Uimahallien käyttö on vähentynyt Lappeenrannassa muutaman vuosikymmenen takaisista huippuluvuista selvästi. Lappeenrannan keskustan uimahallissa on edelleen usein ruuhkaakin, mutta Lauritsalaan mahtuisi nykyistä enemmän uimareita.

Kaupunki suunnittelee kasvavaan Sammonlahden suuntaan, länsi-Lappeenrantaan uimahallia. Kaupunginhallitus nimesi tammikuun lopulla toimikunnan valmistelemaan Sammonlahden uimahallin rakentamista. Kaupunki on varannut 25 000 euroa tilaohjelman ja kustannusarvion laatimiseen.

SUURHALLIA Etelä-Karjalaan muun muassa urheiluväen kanssa yksityishenkilönä puuhaava, Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) on todennut, ettei suurhalli ja kaupungin yksimielisesti eteenpäin viemä uimahalli ole toisiaan millään tavalla pois sulkevia. Järvenpää kuitenkin huomauttaa, että uimahallien kävijämäärät ovat laskussa.

– Onko uimahalli sitä, mitä kaupunkilaiset todella haluavat, heittää Järvenpää pohdittavaksi.

Järvenpään mielestä länsialueen uimahallin ja mahdollisen suurhallin voisi jopa yhdistää.

Erittäin karkean arvion mukaan keskikokoinen uimahalli maksaa viitisen miljoonaa ja urheilu-, kulttuuri- ja messuhalli noin 15 miljoonaa euroa.

Liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman selvittää, että uimahallien kävijämäärät ovat vakiintuneet yhteensä 55 000 -65 000 kävijään vuodessa.

– Kieltämättä Lauritsalan uimahallissa on joskus aika tyhjää. Esimerkiksi kahvion pito ei siellä kannata. Halli on syrjässä ja huonosti saavutettavissa, kun se ei ole edes joukkoliikenteen ääressä.

– Keskustan uimahalli taas on ajoittain ruuhkainen ja yleisöuintia ja uimaseuratoimintaa on joskus hankala sovittaa yhteen. Uimaseurojen vuorot jatkuvat jopa iltakymmeneen asti.

Ruuhka-aikojen ulkopuolella keskustan uimahalliinkin mahtuisi lisäväkeä.

Lauritsalan uimahalli maksaa kävijää kohti kohti kaupungille 8,45 euroa ja keskustan 5,17 euroa. Yksi kävijä tuo tuloja 2,14 euroa.

Suomessa lipputulot kattavat yleensä 20-30 prosenttia käyttökustannuksista.

Sammonlahden uimahalli ei Oksmanin käsityksen mukaan vähentäisi kaukaisen Lauritsalan käyttöä, mutta keskustan halliin tulisi lisäväljyyttä.

– Sammonlahden suunnalla on 15 000 asukasta ja kohta 20 000. Siellä on paljon kouluja, päiväkoteja, yliopistokin. Uimahalleja on tehty aika pienillekin paikkakunnille, kuten Äänekoskelle.

UIMAHALLITOIMIKUNTA selvittää nyt muun ohella sen, miten uusi halli vaikuttaisi muiden uimahallien käyttöön.

– Kustannusten ja tilojen lisäksi selvitetään sijaintipaikkoja. Eri asia on, milloin kaupunki päättää hallin rakentaa.

Koko Suomessa uimahallien kävijämäärät ovat pitkässä juoksussa laskeneet.

– On niin paljon muuta tarjontaa. 1970-luvulla uimahallit olivat uusia ja ihmeellisiä ja niitä tultiin joukolla katsomaan.

Oksmanin mukaan uimahalli on koko kansan käytössä oleva julkisin varoin rakennettava puhdas liikuntapaikka. Suurhalli taas voi saada myös muita rahoittajia.

Uimahallitoimikunnan puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Raimo Paalanen (sd.) sanoo, että uimahallin rakentamisen perusteet selvitetään, kävijämäärät mukaan lukien.

– Esimerkiksi opiskelijat ovat hallia kovasti toivoneet. Siellä on 6 000-7 000 opiskelijaa ja laaja väestöpohja muutenkin. Uimahalliin voisi ajatella kuntosalia ja muutakin toimintaa.

PAALANEN ihmettelee, miten suurhalli tuli keskusteluun juuri nyt yksimielisen uimahallipäätöksen jälkeen.

– Viime syksynä kaupungin päättäjät aivan liikuttavan yksimielisesti olivat sitä mieltä, että Sammonlahden uimahalli on ykköskysymys. Soraääniä ei tullut silloinkaan, kun talousarvioon otettiin suunnittelumääräraha.

– Olen kauheasti hämmästynyt. Se suurhallihan on ihan puskasta tullut. Päättäjien on nyt ilmeisesti pakko kokoontua ja kysyä, että mitä tämä tämmöinen puuhastelu oikein on. Ei päätöksiä voi kuukauden välein pyörtää.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Miska Salminen otti vauhtia hyppyynsä Lappeenrannan uimahallissa perjantaina. Keskustan uimahallissa riittää kävijöitä välillä ruuhkaksi asti.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju